back to top
27.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

27.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Θερμή υποδοχή στον Δ. Κουτσούμπα από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο – Συνάντηση με τη Liz Rowley

Διαβάστε επίσης

Θερμή υποδοχή επιφύλασσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλη της Λέσχης Φίλων του Κόμματος στο Τορόντο, λίγο πριν τη συνάντηση του με την ΓΓ του ΚΚ Καναδά, Liz Rowley, το απόγευμα της Τρίτης.

Συζήτησαν για την κατάσταση των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κοινά με τους υπόλοιπους εργαζόμενους όπως αυτά της Υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, της πανάκριβης στέγης και της ακρίβειας, όπως και στην κατάσταση στην Ελλάδα, στη δράση του Κόμματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην ανάγκη το Κόμμα να βγει πιο δυνατό και στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Στην συνάντηση με την ΓΓ του ΚΚ Καναδά, Liz Rowley, εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος και ο Κώστας Γουλιάμος, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Εκ μέρους του ΚΚ Καναδά συμμετείχαν οι Miguel Figueroa, πρώην γραμματέας του Κόμματος και μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΚΕΕ), Drew Garvie, μέλος της ΚΕΕ και γραμματέας του Κόμματος στο Οντάριο, Jeanne McGuire, μέλος της ΚΕΕ, αρχισυντάκτρια του θεωρητικού περιοδικού του ΚΚ Καναδά “The Spark”, ο Plato Routis, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και μέλος της λέσχης Μπελογιάννη, μέλος της ΚΕΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας αφού ευχαρίστησε τους συντρόφους του ΚΚ Καναδά, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετέχει ενεργά και στα δύο πολεμικά μέτωπα. Στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Ζελένσκι, χρηματοδοτώντας τον πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιούνται όλες οι αμερικάνικες βάσεις που υπάρχουν διάσπαρτες στη χώρα και ιδιαίτερα η βάση της Αλεξανδρούπολης για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Όπως και στη Μ. Ανατολή όπου συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ με την κυβέρνηση όχι μόνο να στηρίζει ενεργά, αλλά να έχει συνάψει και σχέση στρατηγικής συνεργασίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά και στέλνοντας φρεγάτες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, προστατεύοντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών και όχι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τόνισε πως οι εξελίξεις αυτές βάζουν σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό, ενώ η Ελλάδα γίνεται έτσι στόχος αντιποίνων.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στην καπιταλιστική οικονομία όπου μετά από μια μεγάλη κρίση η Ελλάδα πέρασε σε μια φάση ανάκαμψης που αποδείχτηκε ανάπτυξη για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο, φέρνοντας ως παράδειγμα πως μόνο οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες το 2022, είχαν αύξηση κερδών 75% και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται με μειωμένους μισθούς κατά 27% σε σχέση με το 2009, η ακρίβεια και η φοροληστεια ροκανίζουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει αγανάκτηση στον ελληνικό λαό επεσήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συνέπειες από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως πχ τις περσινές πυρκαγιές, τις μεγάλες πλημμύρες στη Θεσσαλία με βαριές συνέπειες στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή για την οποία δεν έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί, την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων η οποία οδήγησε στον τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Τόνισε ότι μέσα σε μια τέτοια κατάσταση το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο είναι πως μέσα στην ελληνική κοινωνία διαμορφώνεται ένα ρεύμα, αδύναμο ακόμη αλλά υπαρκτό, αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά κόμματα και αυτό εκφράζεται σε μεγάλες κινητοποιήσεις, τις μεγαλύτερες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως τις δυο πολύ μεγάλες πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, τα μπλόκα των αγροτών επί δύο μήνες που έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τις πολύ μεγάλες διαδηλώσεις των φοιτητών, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Και μαζί υπήρχαν και επιμέρους μέτωπα, όπως οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, όπου με την κινητοποίηση του Κόμματος και του ΠΑΜΕ έγινε κατορθωτό εκατοντάδες να κρατήσουν τα σπίτια τους, οι μεγάλες κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία για τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Υγείας.

Σημείωσε ακόμη πως οι παραπάνω διεργασίες έχουν οδηγήσει και σε αλλαγές στους συσχετισμούς δυνάμεων στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στα συνδικάτα, με την ενίσχυση των ταξικά προσανατολισμένων δυνάμεων, με τη δημιουργία εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως και με την πρωτιά των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής που στηρίζει η ΚΝΕ στα πανεπιστήμια.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμη στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, στις βουλευτικές, όπως και στις τοπικές εκλογές, στην μάχη των ευρωεκλογών που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να συνεχιστεί η θετική αυτή πορεία.

Κλείνοντας ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το Κόμμα στην ανασυγκρότηση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, την συζήτηση, την προώθηση των διμερών και πολυμερών σχέσεων με όλα τα ΚΚ.

Η Liz Rowley ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ για την παρουσία του στη χώρα, επισημαίνοντας πως τα όσα περιέγραψε είναι πολύ κοντά σε όσα συμβαίνουν στον Καναδά με το ΚΚ Καναδά να παλεύει ενάντια στη φτωχοποίηση και τις εξώσεις, με τις τεράστιες αυξήσεις στα ενοίκια, στα καύσιμα, τα είδη πρώτης ανάγκης και τις εταιρείες να έχουν βγάλει τεράστια κέρδη τα τελευταία χρόνια. Κατάσταση που προκαλεί την λαϊκή οργή, όπως έδειξαν και οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις το 2023 με πάνω από 500 χιλιάδες να απεργούν, με επίκεντρο τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, απαντώντας σε αυτά τα ζητήματα, διεκδικώντας λύσεις.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, στο πώς ο Καναδάς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο όπως στην Ουκρανία αλλά και στη στήριξη της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, με την κυβέρνηση του να προχωράει στον πρόσφατο προϋπολογισμό στην υπέρογκη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές, χτύπημα στα εργατικά δικαιώματα. Ακόμη στην ανησυχία του Κόμματος για την πιθανή συμμετοχή του Καναδά στη συμφωνία AUCUS, που οδηγεί και σε νέο γύρο έντασης στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.

Επεσήμανε πως ελπιδοφόρο στοιχείο αποτελούν οι μαζικότατες κινητοποιήσεις ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, ενώ σημείωσε πως παρ’ ό,τι το εργατικό κίνημα κυριαρχείται από την σοσιαλδημοκρατία που αποστρέφεται τους αγώνες, οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις αντστέκονται, με την παρέμβαση του Κόμματος να προσανατολίζεται στη δουλειά αυτή, με στόχο ένα πανεθνικό συνδικαλιστικό κίνημα με ταξική με ταξική κατεύθυνση.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική κατάσταση στη χώρα, στην προσπάθεια να εκτραπεί σε ανώδυνα κανάλια η λαϊκή οργή, σημειώνοντας πως το ΚΚ Καναδά είναι το μόνο κόμμα που δείχνει με το δάχτυλο τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση που βιώνει ο λαός, το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκαλύπτει πως ο πληθωρισμός πχ δεν οφείλεται στους μισθούς αλλά στο κέρδος και απληστία των επιχειρήσεων, στις στρατιωτικές δαπάνες, τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής, ενώ ενημέρωσε πως το Κόμμα έχει πραγματοποιήσει και σχετική καμπάνια γι’ αυτά τα θέματα, συνεχίζει επικεντρώνοντας στα ζητήματα των στρατιωτικών δαπανών, ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Στο τέλος της συνάντησης ο Δ. Κουτσούμπας πρόσφερε στου συντρόφους του ΚΚ Καναδά ως ένα συμβολικό δώρο το Λεύκωμα του Γ. Φαρσακίδη για την Μακρόνησο, ενώ με τη σειρά της η Liz Rowley έδωσε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος μια σημαία του ΚΚ Καναδά, όπως και τις πρόσφατες εκδόσεις του Κόμματος.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα