back to top
29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Κάιρο – Πιέσεις για να αποτραπεί ευρεία επιχείρηση στη Ράφα

Διαβάστε επίσης

Μια ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να εκτιμήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στην τελευταία της πρόταση για εκεχειρία, Αυτό δήλωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι αποδεκτή από το Ισραήλ.

«Αυτή η αποστολή αποτελείται από μέσης βαθμίδας αντιπροσώπους. Εάν υπάρξει ενδεχομένως μια αξιόπιστη συμφωνία, τα κύρια στελέχη θα ηγηθούν της αποστολής», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στα υψηλόβαθμα στελέχη από τις υπηρεσίες πληροφοριών Μοσάντ και Σιν Μπετ, που είναι επικεφαλής της ισραηλινής πλευράς.

Η επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί ώρες αφότου ισραηλινά άρματα μάχης πήραν τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας, μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Ισραηλινά αεριωθούμενα βομβαρδίζουν το ανατολικό τμήμα της Ράφας, της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο.

Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera News TV μετέδωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για να περιοριστεί η κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών και ανέφερε πως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση στη Ράφα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου λέει πως η επιχείρηση έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξε το Ισραήλ να κινηθεί εναντίον της Ράφας ώθησε τη Χαμάς να δώσει βιαστικά την τελευταία της πρόταση.

Η πρόταση χρησιμοποιεί το βασικό πλαίσιο μιας πρότασης από την 27η Απριλίου, που βασίζεται σε μια παύση των εχθροπραξιών και την επιστροφή ορισμένων από τους περισσότερους από 130 Ισραηλινούς ομήρους ως αντάλλαγμα με Παλαιστίνους κρατουμένους στο Ισραήλ, και την έφθασε σε «απαράδεκτα όρια», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Εντούτοις, ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς δέχθηκε τη συμφωνία για ανά φάσεις εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων που πρότεινε το Ισραήλ την 27η Απριλίου με ελάχιστες αλλαγές, που δεν επηρέασαν τα βασικά σημεία της πρότασης.

Η νέα πρόταση δεν θα επιτρέπει στο Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση συγκεκριμένων Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών του Μαργουάν Μπαργκούτι, ενός ηγέτη της Φατάχ που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον ρόλο του στις φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

«Η Χαμάς θέλει όλοι τους να είναι επιλέξιμοι και το Ισραήλ να μην έχει κανέναν λόγο στο θέμα», τόνισε ο αξιωματούχος.

Θα ήρε επίσης τους περιορισμούς στην εισαγωγή στη Γάζα των διπλής χρήσης υλικών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Η Χαμάς λέει ότι αυτά θα επιτραπούν για την αποκατάσταση της Γάζας, όμως γνωρίζουμε πως η πρόθεσή τους είναι να κατασκευάσουν πολεμοφόδια».

Επιπλέον, η Χαμάς προτείνει τώρα την απελευθέρωση μονάχα 18 ομήρων στην πρώτη φάση της εκεχειρίας, αντί για 33 που θα απελευθερώνονταν βάσει προηγούμενων προτάσεων, με τους υπόλοιπους να ακολουθούν σε μια μεταγενέστερη φάση.

«Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ θα έπαιρνε πίσω μονάχα 18 ομήρους, εάν επέμενε στην άρνησή του να ματαιώσει την επίθεση», τόνισε ο αξιωματούχος.Ισραηλινή ομάδα «μεσαίου επιπέδου» πηγαίνει στο Κάιρο για να αξιολογήσει τη θέση της Χαμάς
Μια ομάδα μεσαίου επιπέδου Ισραηλινών αξιωματούχων θα μεταβεί στο Κάιρο τις επόμενες ώρες για να αξιολογήσει εάν η Χαμάς μπορεί να πεισθεί να αλλάξει στάση σε σχέση με την τελευταία προσφορά της για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση ως έχει σήμερα είναι απαράδεκτη για το Ισραήλ.

«Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από απεσταλμένους μεσαίου επιπέδου. Εάν υπήρχε μια αξιόπιστη συμφωνία στα σκαριά, οι επικεφαλής θα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Πιστεύεται ότι η Χαμάς επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους θα πρέπει να περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός που θα οδηγεί άμεσα στον τερματισμό του πολέμου. Η θέση του Ισραήλ είναι ότι είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τη Χαμάς και προβλέπει μόνο μια παύση για την ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων, πριν συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Διαφωνίες για την αποστολή αξιωματούχων

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλεμ Σμότριχ δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απόφαση να σταλεί αντιπροσωπεία στο Κάιρο.  «Η αποστολή της αντιπροσωπείας στο Κάιρο είναι λάθος και πέφτει στην παγίδα χειραγώγησης που έστησε η Χαμάς μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο. Είναι η ώρα να πιέζουμε όλο και περισσότερο στο σβέρκο του Σινουάρ και της Χαμάς μέχρι να καταστραφούν», αναφέρει ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, ζητώντας οι όποιες συνομιλίες να συνοδεύονται από στρατιωτική δράση.

«Δεν πρέπει να ενδώσετε στις διεθνείς πιέσεις και δεν πρέπει να σταματήσετε μέχρι τη νίκη και την υποταγή του εχθρού. Αυτός είναι ο πόλεμος της ανεξαρτησίας μας και πρέπει να τον κερδίσουμε», αναφέρει.

Ο Σμότριτς καλεί το Ισραήλ να καταλάβει πλήρως τη Ράφα και τη γύρω περιοχή, να καταστρέψει όλες τις υπόγειες υποδομές της τρομοκρατικής ομάδας εκεί και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της λεγόμενης οδού Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Πηγή:  Times of Israel, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα