Περί τους 110.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Ράφας καθώς περίπου 30.000 άνθρωποι την ημέρα εγκαταλείπουν τη πόλη στο Νότο της Λωρίδας της Γάζας που βρίσκεται υπό την απειλή μεγάλης κλίμακας επίθεσης του ισραηλινού στρατού. Ατελείωτα κομβόι ανθρώπων και ζώων κινούνται προς ζώνες στον παλαιστινιακό θύλακα που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες σύμφωνα με τον ΟΗΕ .
«Περίπου 30.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά την πόλη», δήλωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την Γάζα Γεώργιος Πετρόπουλος διευκρινίζοντας ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι έχει χρειασθεί να μετακινηθούν 5 ή 6 φορές» από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.
Το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο επηρεάζει τις προμήθειες σε καύσιμα και την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, προειδοποιούν οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ, ενώ τα νοσοκομεία θα σταματήσουν την λειτουργία τους εάν δεν υπάρξει τροφοδοσία σε καύσιμα.
Η Unicef προειδοποιεί ότι ελλείψει καυσίμων θα σταματήσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και τα αποθέματα τροφίμων θα εξαντληθούν και στον νότιο τομέα του θύλακα.
Πρέπει να προληφθούν οι θάνατοι των παιδιών, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Unicef.
Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές αξιωματούχων του ΟΗΕ στη Ράφα : «Υπάρχει πολύς φόβος … τρόμος. Οι δρόμοι είναι κλειστοί… μποτιλιαρισμένοι με αυτοκίνητα, κάρα γαϊδουριών, καρότσια, φορτηγά και ανθρώπους που περπατούν. Κάποιοι έχουν ήδη μετακινηθεί πολλές φορές και προσπαθούν να πάρουν μαζί τους υλικά για καταφύγιο, πράγμα που δεν είναι εύκολο- άλλοι μετακινούνται για πρώτη φορά.
«Θα μπορούσαμε να μιλάμε για 300.000 μέσα σε λίγες ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πουθενά ένας τέτοιος αριθμός ανθρώπων που να μπορεί να μετακινηθεί και να είναι ασφαλής και εξοπλισμένος με τα βασικά απαραίτητα για τη ζωή».
Χωρίς αποθέματα βοήθειας μετά από επτά μήνες πολέμου και με τις προμήθειες στα νότια τμήματα της Γάζας να έχουν αποκοπεί μετά την κατάληψη από το Ισραήλ της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος της Ράφα την Τρίτη, δεν υπήρχαν «πολλά» που θα μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες για να βοηθήσουν, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.
Υπήρξαν αναφορές για δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και επανειλημμένους βομβαρδισμούς από άρματα μάχης την Πέμπτη, με αρκετές εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς προς το Ισραήλ ή τα ισραηλινά στρατεύματα.
Οι ισραηλινές επιδρομές επικεντρώθηκαν κυρίως στις ανατολικές συνοικίες που εκκενώθηκαν μετά τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν τη Δευτέρα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), αλλά πολλές αναφέρθηκαν και σε άλλα σημεία της Ράφα, προκαλώντας θύματα και εκτεταμένο φόβο.
Η Χαμάς και η συμμαχική μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσαν ότι μαχητές τους έπληξαν τις ισραηλινές δυνάμεις στα ανατολικά περίχωρα της Ράφα, εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους εναντίον ισραηλινών θέσεων.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ γίνονται παρά τη ρητή αντίθεση των ΗΠΑ.Έχουν προκαλέσει νέα κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του πιο πιστού συμμάχου του, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δηλώνει ότι θα διακόψει την προμήθεια συγκεκριμένων αμερικανικών πυρομαχικών που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για επιθέσεις σε αστικά περιβάλλοντα όπως η Ράφα.
Η απόφαση του Μπάιντεν προκάλεσε οργή στο Ισραήλ. Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι η χώρα «θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν».
Ο Bezalel Smotrich, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, ζήτησε να «κατακτηθεί πλήρως η Ράφα και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».
Πηγή: The Guardian , Reuters