back to top
35.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

35.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Δίκη Ασάνζ: Η σύζυγός του συνεχίζει τη μάχη για την απελευθέρωσή του

Διαβάστε επίσης

Σε μία εβδομάδα, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να βρίσκεται σε μια πτήση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος της μακράς νομικής μάχης του προκειμένου να αποφύγει την έκδοση. Ό,τι κι αν συμβεί, η σύζυγός του Στέλλα δεσμεύεται πως η μάχη για την απελευθέρωσή του θα συνεχιστεί.

Σε μια ακρόαση στο Δικαστήριο του Λονδίνου την ερχόμενη Δευτέρα όπου ο Ασάνζ σχεδιάζει να παραστεί, οι δικαστές αναμένεται να εκδώσουν μια απόφαση για το αν θα δεχθούν τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για μια δίκαιη δίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για να σταλεί στη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει 18 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθει όλες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας.

«Είναι αδύνατο στην πραγματικότητα να προετοιμαστώ για αυτή τη στιγμή. Αυτό που αισθάνομαι όμως είναι ότι τα πάντα μπορεί να συμβούν, πως ο Τζούλιαν μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να αφεθεί ελεύθερος, ή μπορεί να είναι πολύ κοντά στο να τον βάλουν σε ένα αεροπλάνο και να μην ξαναδεί ποτέ την ελευθερία», αναφέρει η Στέλλα Ασάνζ σε μια συνέντευξη στο Reuters.

Η απόφαση του Δικαστηρίου μπορεί να είναι η αυλαία στις νομικές μάχες στη Βρετανία του γεννημένου στην Αυστραλία Ασάνζ που συνεχίζονται για περισσότερα από 13 χρόνια, αφότου το WikiLeaks έκανε τη εμφάνισή του στη δημόσια σκηνή με λεπτομέρειες από αυτό που ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας αυτού του είδους στη στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ.

Αν οι δικαστές συμφωνήσουν με την έκδοση, μόνο μια παρέμβαση από την Ευρώπη μπορεί να την εμποδίσει.

«Εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάλει ένα τέλος σε αυτήν, και μπορεί να το κάνει εγκαίρως, και εμείς μπορέσουμε να προσφύγουμε εγκαίρως –όλα αυτά τα ‘αν’–, ο Τζούλιαν μπορεί να είναι στη συνέχεια σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία εβδομάδα από τώρα», είπε η Στέλλα, η οποία πρόσθεσε πως έχει «πολλή εμπιστοσύνη» στο ΕΔΔΑ.

Καθώς το ρολόι μετράει αντίστροφα μέχρι τη Δευτέρα, είπε πως ο σύζυγός της είναι πολύ αγχωμένος και δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ενώ είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την ίδια και την οικογένειά τους.

«Η καρδιά μου ετοιμάζεται για τη νίκη. Αλλά θα πρέπει να κρατήσω το μυαλό μου εστιασμένο στο γεγονός ότι είναι πολύ κοντά στο να εκδοθεί», είπε.

Είπε πως δεν έχει πει στα δύο παιδιά του ζευγαριού, ηλικίας 7 και 5 ετών, για την έκδοση, επειδή δεν θέλει να τους προκαλέσει «ανασφάλεια και [να τους επιβάλει] την προοπτική να χάσουν τον πατέρα τους για πάντα».

«Το μόνο που ξέρουν είναι πως δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη φυλακή και πως αγωνιζόμαστε για να τον βγάλουμε»,είπε η Στέλλα, δικηγόρος που συνάντησε τον σύζυγό της όταν εντάχθηκε στη νομική ομάδα του πριν από δέκα και πλέον χρόνια.

Ο Ασάνζ πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, μια θλιβερή σύγχρονη φυλακή που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, όπου το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2022 σε μια τελετή με μόλις τέσσερις καλεσμένους — δύο από τους οποίους ήταν φρουροί.

Τα προηγούμενα επτά χρόνια είχε κρυφτεί στην πρεσβεία του Ισημερινού στο κεντρικό Λονδίνο όπου είχε καταφύγει προκειμένου να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία όπου αντιμετώπιζε έξι κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα, οι οποίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν.

Υποστήριζε πάντοτε πως αν αποφασιζόταν η έκδοσή του στη Σουηδία θα στελνόταν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων στον WikiLeaks.

Αφού τον έσυραν έξω από την πρεσβεία το 2019 και φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του, οι ΗΠΑ άρχισαν τις διαδικασίες απέλασης.

Οι αμερικανικές αρχές λένε πως οι ενέργειές του ήταν παράτολμες, έβλαψαν την εθνική ασφάλεια και έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων. Οι πολλοί υποστηρικτές του λένε πως η δίωξη είναι παρωδία, μια επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου και εκδίκηση επειδή προκάλεσε αμηχανία σε δυτικές κυβερνήσεις.

Η Στέλλα είπε πως δεν θα σχολιάσει τις αναφορές των ΗΠΑ ότι είναι πιθανή μια συμφωνία δικαστικού διακανονισμού λέγοντας απλώς πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τη δίωξη. Αν χάσει τη Δευτέρα, ο αγώνας της θα συνεχιστεί όπως και τα προηγούμενα δέκα χρόνια. «Θα κάνω ό,τι μπορώ, και η οικογένειά μου θα αγωνιστεί για αυτόν μέχρι να απελευθερωθεί».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα