back to top
26.9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

26.9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Κ. Νταλούκας: Όχι ανησυχία, όχι πανικός για τον παρβοϊό

Διαβάστε επίσης

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση σχετικά με τον παρβοϊό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας , με αφορμή τον θάνατο ενός παιδιού ηλικίας 3,5 ετών στη Θεσσαλονίκη που έχει θορυβήσει τους γονείς.
«’Οχι ανησυχία, όχι πανικός», συνέστησε ο κ. Νταλούκας, επισημαίνοντας ότι ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή παιδική ασθένεια που εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων με βασικότερο όλων το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα μάγουλα που μοιάζει σαν να έχει φάει κάποιος ένα χαστούκι, παραμένει κάποιες ημέρες και μετά αποδράμει.
 
Τα συμπτώματα του παρβοϊού
 
 
«Πρόκειται για έναν συνηθισμένο ιό και το 90% και πλέον των κρουσμάτων τον περνούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, δεν ενέχει κίνδυνο. Ουσιαστικά, η λεγόμενη πέμπτη νόσος είναι μια κοινή παιδική ασθένεια με συμπτώματα ενός απλού κρυολογήματος όπως βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος. Όμως, το χαρακτηριστικό εξάνθημα που προκαλεί στα μάγουλα θα πρέπει να υποψιάσει τους γονείς. Πάντως, αφήνει μόνιμη ανοσία, επομένως, αν ένα παιδί περάσει παρβοϊό, δεν θα ξανακολλήσει ποτέ στη ζωή του και αυτό είναι εξαιρετικά παρήγορο διότι δεν υπάρχει ούτε θεραπεία αλλά ούτε και εμβόλιο. Όμως, ανάλογα με την συμπτωματολογία, η νόσος αντιμετωπίζεται».
 
Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο
 
«Παρβοϊό μπορούν να κολλήσουν και οι ενήλικες και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επιπλοκές σε ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές (αναιμία) ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι και οι έγκυες γυναίκες γιατί ο ιός μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και να προκαλέσει αυτόματη αποβολή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μυ και να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα».
 
Τρόποι προστασίας
 
«Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα κλασικά μέτρα προστασίας που ισχύουν και για τον Covid-19. Επειδή  πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο μέσω των σταγονιδίων, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και να τηρούμε τις αποστάσεις. Αν κάποιο παιδί νοσήσει, δεν θα πρέπει να πάει στο σχολείο. Κυρίως, ας  έχουμε στο νου μας ότι  αν το παιδί παραπονεθεί για πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ταχυπαλμία, αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μυοκαρδίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους ή να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα».
Τι προκαλεί η αφρικανική σκόνη
 
«Τα σωματίδια που υπάρχουν στην αφρικανική σκόνη, μπορούν να μας βλάψουν όλους γιατί έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν βαθιά στο αναπνευστικό μας σύστημα ενώ τα μικρότερα εξ αυτών μπορούν να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν φλεγμονές στο καρδιαγγειακό σύστημα. Κυρίως βλάπτεται ο πνεύμονας. Σε ότι αφορά στα μικρά παιδιά στα οποία ο πνεύμονας ακόμα αναπτύσσεται, είναι σημαντικό οι γονείς να τα κρατούν στο σπίτι με κλειστά παράθυρα αυτή την περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά ή ηλικιωμένους συνανθρώπους μας οι οποίοι υποφέρουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) καθώς, μπορεί το πρόβλημά τους να χειροτερέψει αν εκτεθούν στην αφρικανική σκόνη η οποία-εκτός όλων των άλλων, μπορεί να περιέχει βακτήρια, ιούς ακόμα και μύκητες».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα