back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ακίνητα: Μισθοί 12 ετών μιας οικογένειας για ένα δυαράκι 60 τ.μ. στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Μισθούς 12 χρόνων εργασίας θα πρέπει να καταβάλλει πλέον μια οικογένεια στην Αθήνα ώστε να αποκτήσει ένα δυαράκι μόλις 60τ.μ.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα της εταιρείας Cerved ελέγχοντας το υπέρογκο τα τελευταία χρόνια κόστος αγοράς ενός διαμερίσματος σε πόλεις της Ελλάδας με τα χαμηλά παράλληλα εισοδήματα μιας μεγάλης μερίδας οικογενειών στην χώρα μας. Αντιθέτως σε Ευρωπαικές και Αμερικανικές πόλεις η απόκτηση του ακινήτου χρειάζεται εξοικονόμηση μισθών για 5 χρόνια.

Αν η ακρίβεια αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών έχει πάρει πλέον “τα βουνά”στη χώρας μας, το επόμενο τεράστιο πρόβλημα που απασχολεί περίπου μια στις τέσσερις οικογένειες που διαμένει με υψηλό κόστος στο ενοίκιο είναι το πανάκριβο κόστος που απαιτείται για την απόκτηση στέγης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες που χρυσοπληρώνουν τον τελευταίο χρόνο τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου κι αυτό εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων από τις Τράπεζες ή τους Servicers (διαχειριστές δανείων και πιστώσεων για λογαριασμό των FUNDS και τραπεζών).

Το συμπέρασμα μελέτης από την εταιρεία ακινήτων Cerved είναι αποκαλυπτικό. Μια μέση ελληνική οικογένεια χρειάζεται να εξοικονομήσει τους οικογενειακούς μισθούς εργασίας δώδεκα χρόνων ώστε να αποκτήσει ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας 60.τ.μ στην Αθήνα ,δηλαδή ένα δυαράκι.

Βάση των παραπάνω η χώρα μας ,όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για τις περισσότερες πόλεις της, τοποθετείται στις ακριβότερες παγκοσμίως για την απόκτηση στέγης από τους πολίτες της. Αντιθέτως,σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε διάσημες και ακριβές πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Μαιάμι και το Σαν Φραντσίσκο μια μέση οικογένεια χρειάζεται εκεί 5 χρόνια μισθών εργασίας ώστε να αποκτήσει ένα ανάλογο ακίνητο. Η διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρότι και εκεί οι τιμές αγοράς ακινήτων είναι πολύ υψηλές οι μισθοί και τα εισοδήματα μιας οικογένειας είναι πολύ υψηλότερα από ότι στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα η Αθήνα να συγκατέγεται σήμερα στις ακριβότερες πόλεις του κόσμου λίγο πίσω από το Παρίσι, το Χόνγκ Κόνγκ και το Τόκιο.

Και η κατάσταση δεν λέει να ομαλοποιηθεί. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων της πορείας εξέλιξης των τιμών αγοράς ακινήτων που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η μέση τιμή ακινήτων πανελλαδικά υπολειπόταν μόλις κατά 3,4% στο γ’ τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2008, περίοδο κατά την οποία οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων είχαν πιάσει “ταβάνι”, με υψηλότερους βέβαια από την άλλη, τότε, μισθούς στην αγορά σε συνδυασμό με τη μαζική χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από τις Τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο γ’ τρίμηνο του 2023 στην Αττική καταγράφηκε οριακή αύξηση τιμών κατά 1,8% σε σχέση με το 2008. Ωστόσο οι τιμές στα Νότια Προάστια εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες κατά 8,4%, κατά 7,6% στο κέντρο της Αθήνας, κατά 0,8% στον Πειραιά και κατά 0,1% στα Δυτικά Προάστια, με την αγορά των Βορείων Προαστίων να είναι η μόνη στην οποία καταγράφεται ακόμη μείωση τιμών κατά 3,2% έναντι του 2008.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος τιμών συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από το 2008 κατά 10,9%, ενώ μικρότερη μείωση κατά 8% εμφανίζουν οι τιμές ακινήτων σε Πελοπόννησο. Αντιθέτως στην Κρήτη εμφανίζεται οριακή αύξηση κατά 1%, ενώ στη Θεσσαλία κατά 5%.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα