back to top
34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και ζέστης έως την Τετάρτη

Διαβάστε επίσης

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει εισβάλει εκ νέου στη χώρα.

Η σκόνη σε συνδυασμό και με την υψηλή θερμοκρασία δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αυτή η κατάσταση θα εξακολουθήσει ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα.

Η πορεία του καιρού 

Σύμφωνα με το Meteo, το καιρικό τοπίο από σήμερα αλλάζει και σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας, παρότι σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες.

Έως την Τετάρτη θα υπάρχει σκόνη στον ουρανό, περισσότερο στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, με τις θερμοκρασίες να είναι πιο υψηλές και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Κρήτης, όπου ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς.

Αύριο Κυριακή αναμένονται βροχές και μπόρες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα βρέξει και σε άλλες ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ενώ από τη Δευτέρα το θερμόμετρο -και στην Αθήνα- θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη εκτιμάται ότι η σκόνη θα αρχίσει να υποχωρεί.

Σκόνη και ζέστη – Συστάσεις 

Σύμφωνα με το Meteo η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης από τη Βόρεια Αφρική. Για αυτό τον λόγο, στην ανακοίνωση της αναφέρεται στα μέτρα αυτά, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από τη Σαχάρα και με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει σε ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα, πως θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ενημερώνει πως οι μάσκες υψηλής προστασίας FFP2, Ν95 & KN95, δεδομένου ότι συγκρατούν σωματίδια μεγέθους ≥0,3 μm, μπορούν να προστατεύσουν όσους πρέπει να δραστηριοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης συστήνει τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διατήρηση σε καλό επίπεδο της ποιότητας αέρα στο σπίτι, στο γραφείο, κ.α, την ελαχιστοποίηση της διείσδυσης εξωτερικού αέρα, διατηρώντας κλειστά όσο γίνεται παράθυρα και πόρτες και επιπλέον τη βελτίωση της μόνωσης των εσωτερικών χώρων (χαραμάδες θυρών και παραθύρων) για να εμποδιστεί η είσοδος της σκόνης στον εσωτερικό χώρο. Μεταξύ άλλων συστήνεται η ενεργοποίηση της συσκευής καθαρισμού αέρα αν υπάρχει, αλλά και καθαρισμός με υγρό πανί επιφανειών επαφής, όπως τραπέζια και πάγκοι.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες που επιδεινώνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όπως κάπνισμα, χρήση ηλεκτρικής σκούπας, μαγείρεμα με γκάζι, άναμμα κεριών και τζακιών και τέλος η καλή ενυδάτωση με κατανάλωση άφθονου νερού.

Συστάσεις και από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο:

-να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις,

-να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας,

-να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες,

-να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους,

-να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και,

-αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες, είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα