back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Β. Μεϊμαράκης: Στηρίζουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Τα θέματα της εξεύρεσης πόρων για χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής Αμυντικής βιομηχανίας, της γεωργικής παραγωγής, της πράσινης συμφωνίας, αλλά και της προτεραιοποίησής τους, ορίζει, μεταξύ άλλων, ως «ζητούμενα» της κάλπης της 9ης Ιουνίου,  ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου αναφέρεται στην κρισιμότητα των Ευρωεκλογών, στα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, που  -όπως τονίζει – επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των κρατών μελών της Ευρώπης και στο πλαίσιο της ανησυχίας για την αποχή, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής.

*ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ- ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΘΑ ΜΠΟΥΝ  ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2030 ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Παράλληλα σημειώνει πως «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε ευρωπαϊκά, χωρίς διάθεση υποτίμησης της εσωτερικής επικαιρότητας. Αυτά τα θέματα αφορούν μια ατζέντα που είναι το μέλλον μας, σε αυτή την πενταετία θα μπουν οι  βάσεις για το 2030 και την συνολική πορεία της Ευρώπης. Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το μόνο απευθείας εκλεγμένο από τους πολίτες,  πολυμελές, πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό, θεσμικό όργανο». 

Εξηγεί  ότι «οι νόμοι, οι οποίοι ψηφίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια είναι σε  μεγάλο ποσοστό οδηγίες, κανονισμοί και ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου που αλλάζουν τα  δεδομένα, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα». Καλεί μάλιστα τους πολίτες να μετάσχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία επιλέγοντας κόμματα που παράγουν ευρωπαϊκές πολιτικές.

*ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ – ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ  Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ- ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΙ  Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ

«Το θέμα της ατζέντας και των πόρων είναι κυριαρχικό.. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει τεράστιο θέμα σε βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τέθηκαν φιλόδοξοι στόχοι ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, στη βάση προβλέψεων ότι το 30% της αγροτικής παραγωγής θα μπαίνει σε αγρανάπαυση για τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να  σημειωθούν ελλείψεις και να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, στα οποία ο πληθωρισμός παρέμενε σταθερός ή αυξανόταν. Να ξαναδούμε  κάποια ζητήματα, ανάμεσά τους και την πράσινη ανάπτυξη, διότι πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση… Το ΕΛΚ έθετε από τα τέλη του 2022 ζήτημα αναστολής διατάξεων στον πρωτογενή κυρίως τομέα.. Όμως, αυτό δεν έγινε. Οι Πράσινοι με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους συγκρότησαν πλειοψηφικό μέτωπο κι αφού τα τρακτέρ έπνιξαν τις πρωτεύουσες των Ευρωπαϊκών κρατών, το αποδέχθηκαν τον Ιανουάριο του 2024..Πρέπει να υπάρχει ένα υψηλό αποθεματικό Ταμείο, για να μπορέσουμε να σταθούμε στα τρόφιμα, στην ενέργεια και να διασφαλιστεί η αυτάρκεια στους συγκεκριμένους τομείς. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει μέλλον για την Ευρώπη. Για αυτό στηρίζουμε τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης… Θέλουμε και επιμένουμε να βρεθούν  πόροι που θα συμπληρωθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς  ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για το Ταμείο Ανάκαμψης».

* Η ΨΗΦΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι πολίτες πανευρωπαϊκά  έχουν κατά νου τη διαμαρτυρία. Για να συμπληρώσει  ότι  «η ψήφος διαμαρτυρίας όμως δεν πάει στα συστημικά κόμματα…πέφτουν όλα μαζί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα