back to top
31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ε. Κουντουρά: Θεσμοθετήσαμε το ”Me too” στην Ευρώπη, να αλλάξει η κυβέρνηση τον κατάπτυστο νόμο για το οικογενειακό δίκαιο

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη οικονομικής σύγκλισης της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε σε συνέντευξή της στον Αθήνα 9.84, η Έλενα Κουντουρά, υποψήφια για δεύτερη φορά στην Ευρωβουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μιλώντας στη Εύα Μπούρα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, επιλέγει σκοπίμως να προτάσσει την εσωτερική ατζέντα αντί της ευρωπαϊκής, θέτοντας -για επικοινωνιακούς λόγους- ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας της χώρας.

 

«Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες»

«Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό και ταυτόχρονα, αγοράζει τα ίδια προϊόντα τρεις φορές πιο ακριβά. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη προκειμένου να χτυπηθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που ταλαιπωρούν τη χώρα μας και οι οποίες στερούν από τους πολίτες μια αξιοπρεπή διαβίωση, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης. Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι ελληνική. Είμαστε πρωταθλητές σε αυτούς τους τομείς. Τον Οκτώβριο του 2022, ψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να ενσωματώσει τη συγκεκριμένη οδηγία μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Αντ’ αυτού, επειδή δεν θέλει να ισχυροποιήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να υπολογιστεί ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα με βάση το κόστος διαβίωσης της κάθε χώρας, όπως ορίζει η οδηγία, έδωσε απλά 50 ευρώ αύξηση στον κατώτατο μισθό, την οποία ροκανίζει ο πληθωρισμός».

 

«Πρέπει η πράσινη μετάβαση να είναι δίκαιη»

«Χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα και προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης για να μη μείνει κανείς πίσω αλλά η μετάβαση πρέπει είναι δίκαιη. Δεν πρέπει τα κόστη να τα πληρώσουν οι οικονομικά ευάλωτοι».

 

«Θεσμοθετήσαμε το” Me too” , πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την κατάπτυστη νομοθεσία»

«Το ”Me too” ήταν καταγγελίες γυναικών που μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες και έδωσαν και σε άλλες γυναίκες τη δυνατότητα να σπάσουν τη σιωπή. Τα τρία τελευταία χρόνια, μόνο στην Ελλάδα, έχουν σημειωθεί 98 γυναικοκτονίες. Δεν ήθελα να μείνει το ”Me too” σε επίπεδο καταγγελιών και γι’ αυτό το πήγα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το θεσμοθετήσαμε. Ζήτησα δηλαδή να θεσπίσει την έκθεση για τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και το δικαίωμα επιμέλειας στις γυναίκες και στα παιδιά. Έτσι έφερε η Κομισιόν την πρώτη ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Θεσμοθετήσαμε δηλαδή το” Me too” και την καταγγελία και η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει τη νομοθεσία και κάποιες ρυθμίσεις από τον κατάπτυστο νόμο για το οικογενειακό δίκαιο που δίνει το δικαίωμα στον κακοποιητή σύντροφο ή πατέρα να συνεχίζει να κακοποιεί την οικογένειά του, τη γυναίκα του, τη σύντροφό του ή το παιδί του επειδή η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και μπορεί να ασκεί δευτερογενή βία στα θύματα τα οποία έχει ήδη κακοποιήσει. Αυτή η οδηγία θα αναγκάσει να αλλάξουν οι στρεβλώσεις του νόμου , να συμπληρωθούν τα κενά του και να προστατευτούν τα θύματα».

«Απειλή για την Ευρώπη η άνοδος της ακροδεξιάς»

«Συνιστά απειλή για την Ευρώπη η άνοδος της ακροδεξιάς. Αν συμβεί αυτό, θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα σύγκρουσης με τις προοδευτικές δυνάμεις και δυστυχώς ηττημένη θα βγει η κοινωνία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα