back to top
33.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

33.2 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

ΕΕ – Μισέλ: Στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής θα βρίσκεται το ζήτημα της Γεωργίας

Διαβάστε επίσης

Στην ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής θα βρίσκεται το ζήτημα της Γεωργίας μετά την ψήφιση του νόμου περί «ξένης επιρροής», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τον Δεκέμβριο να χορηγήσει στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, με το δεδομένο ότι η Γεωργία προβαίνει στα σχετικά μέτρα και στις απαραίτητες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Συμπληρώνει ότι η ψήφιση του νόμου για τη διαφάνεια στο κοινοβούλιο είναι ένα βήμα προς τα πίσω και απομακρύνει τη Γεωργία από την πορεία της στην ΕΕ.

«Ο γεωργιανός λαός έχει σαφώς επιλέξει ένα μέλλον στην ΕΕ και θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τις φιλοδοξίες του», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Νωρίτερα παρά τις δυτικές επικρίσεις και τις ογκώδεις διαδηλώσεις που βύθισαν στο χάος τη Γεωργία, το κοινοβούλιο της χώρας παρέκαμψε σήμερα το προεδρικό βέτο και υιοθέτησε αμετάκλητα τον αμφιλεγόμενο νόμο περί «ξένης επιρροής».

Ο νόμος, εμπνευσμένος από έναν αντίστοιχο ρωσικό, εγκρίθηκε με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, οι εξουσίες της οποίας είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικές, είχε ασκήσει βέτο στον νόμο αυτόν, όμως η σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο ώστε ο πρόεδρος του σώματος να τον υπογράψει, επικυρώνοντάς τον, εντός των επόμενων ημερών.

Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως «πράκτορες ξένης επιρροής». Εισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις αλλά και επαχθείς απαιτήσεις αποκάλυψης.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου οργάνωσαν τον τελευταίο μήνα κάποιες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στη χώρα μετά την ανεξαρτητοποίησή της, το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκριναν τον νόμο που η γεωργιανή αντιπολίτευση τον αποκαλεί «ρωσικό», υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε ρωσική νομοθεσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον αντιπάλων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία είναι αντιδημοφιλής για πολλούς Γεωργιανούς επειδή στηρίζει τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα επιβάλουν κυρώσεις σε Γεωργιανούς που θα υπερψηφίσουν τον νόμο, ωστόσο η γεωργιανή κυβέρνηση κατηγορεί τις Δυτικές χώρες για «εκβιασμό». Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στην προώθηση του νόμου αυτού, τον οποίο όμως υπερασπίστηκε απέναντι στις δυτικές επικρίσεις.

Στη Γεωργία, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν επειδή παρέχουν υπηρεσίες τις οποίες αδυνατεί να καλύψει το κράτος. Η Σάρα Κεμεκσέι λειτουργεί ένα καταφύγιο αδέσποτων σκύλων στην πρωτεύουσα, το οποίο επιβιώνει χάρη σε μικρές δωρεές -5 ή 10 δολαρίων- από το εξωτερικό. Με βάση τον νόμο αυτόν, το καταφύγιο, που φροντίζει έως και 50 σκύλους, θα χαρακτηριστεί «πράκτορας ξένης επιρροής».

«Το μοναδικό συμφέρον που επιδιώκουμε είναι το συμφέρον των σκυλιών αυτών και προκαλώ όποιον θέλει να μου πει ποιο από αυτά είναι ξένη δύναμη», είπε η Κεμεκσέι, εξηγώντας ότι με την εφαρμογή του νόμου το καταφύγιό της θα επιβαρυνθεί με διοικητικά έξοδα, θα απειληθεί με πρόστιμα και ίσως αναγκαστεί να κλείσει. «Από τη μια, θα αυξηθεί το κόστος λειτουργίας, από την άλλη, θα έχουμε πολύ μικρότερο εισόδημα. Το θεωρώ ανήθικο που κάνουμε τη δουλειά της κυβέρνησης εδώ και μια δεκαετία και τώρα μας αποκαλούν ξένους πράκτορες», τόνισε.

Ο Βάζα Κασαραϊσβίλι, διευθυντής του Tanadgoma, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που στηρίζει εθισμένους και ασθενείς με HIV, είπε ότι τίθεται σε κίνδυνο το έργο της. Όπως είπε, φοβάται ότι πολλοί ξένοι δωρητές, που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηματοδοτών του, θα αποθαρρυνθούν με τον χαρακτηρισμό του «ξένου πράκτορα», που παραπέμπει στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τους διεθνείς δωρητές. Ίσως να σταματήσουν να στηρίζουν τη Γεωργία εντελώς», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα