Η Γερμανία επιτρέπει πλέον στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Μέχρι τώρα η Γερμανία εξακολουθούσε να μην επιτρέπει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας, ενώ αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας.
Θέση υπέρ της ελεύθερης χρήσης των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία εκφράζει και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελούν ( οι απειλές για πυρηνική αποτροπή ) μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Πράγα θα βρεθεί σήμερα, δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου, η πρόταση του Στόλτενμπεργκ, για ένα νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία.
Στην εν λόγω πρόταση περιλαμβάνεται η δέσμευση για βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ ετησίως και η συμφωνία για το πακέτο αυτό αναμένεται να επικυρωθεί τον Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Οι συζητήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα λίγο μετά την αποκάλυψη του Politico ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε παρασκηνιακά το «πράσινο φως» στο Κίεβο να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Παρ’ όλα αυτά, αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί σε ό,τι αφορά το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, λόγω της πιθανής επιστροφής στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Η Ουκρανία τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.
Επίσης οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Κλιμάκωση
Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.
«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο».
«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνεχίσε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.
Το σχέδιο Στόλτενμπεργκ
Για τον λόγο αυτόν ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε τη μονιμοποίηση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μαζί με μία δέσμευση για οικονομική βοήθεια. Προτείνει τον συντονισμό του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τη διεθνή στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθιστώντας πιο άμεσο και ενεργό τον ρόλο της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής, χωρίς εμπλοκή των ίδιων των δυνάμεών της. Στόχος είναι να παγιωθεί η βοήθεια του ΝΑΤΟ ώστε αν αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο εκλογής του Ντοναλντ Τραμπ οικοδομώντας ένα κεκτημένο ανθεκτικότητας (Trump-proofing) της Συμμαχίας έναντι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.
Ενας στόχος τον οποίο αναλυτές θεωρούν ότι είναι ανέφικτος λόγω της ισχύος των ΗΠΑ.
Ο Στόλτενμπεργκ προτείνει επίσης στα μέλη της Συμμαχίας να δεσμευτούν στην παροχή βοήθειας ύψους 40 δισ. ευρώ ετησίως για «όσο χρειαστεί», όπως δήλωσε μια πηγή από το ΝΑΤΟ.
Οσον δε αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει το κρίσιμο διακύβευμα καθώς οι Ανατολικοευρωπαίοι πιέζουν για μια πιο γρήγορη ένταξή της, οι ΗΠΑ και η Γερμανία εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές.