back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Τσακλόγλου: Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 και μειώσεις στις συντάξεις χηρείας ιδιωτικού τομέα

Διαβάστε επίσης

Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2027 και αναδρομική περικοπή συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, προανήγγειλε ο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσακλογλου, η νομοθεσία, ήδη από το 2010, συνδέει το όριο συνταξιοδότησης με προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ετη.

Κατά την προηγούμενη περίοδο αναφοράς το προσδόκιμο δεν μεταβλήθηκε και ως εκ τούτου τα όρια ηλικίας θα παραμείνουν ως έχουν έως το 2027.

Ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι οι πληροφορίες περί αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο και τρία χρόνια δεν ισχύει, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι όποιες μεταβολές θα είναι μικρές.

Συντάξεις χηρείας

Αναφερόμενος στην περικοπή συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα κατά το ήμισυ για όσους έχουν εισοδήματα είτε από δική τους σύνταξη, είτε από απασχόληση, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι το μέτρο αφορά περίπου 40.000 άτομα, για κάποια από τα οποία το σωρευμένο υπερβάλλον ποσό είναι αρκετά μεγάλο και μένει να καθοριστεί πως θα ρυθμιστεί.

Πρόκειται για μια διάταξη η οποία ήδη εφαρμόζεται στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ και δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας προβλημάτων με τα λογισμικά, τα οποία είναι πλέον λειτουργικά.

ΤΕΑ: Σύνταξη και στα 55

Επικουρική σύνταξη ακόμα και στο 55ο έτος ηλικίας, με 20 χρόνια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, θα μπορούν να παρέχουν εφεξής τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), σε όσους επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτά, βάσει σχετικής εγκυκλίου.

Ως προς τις ελάχιστες προϋποθέσεις χορήγησης της συνταξιοδοτικής παροχής ορίζεται ότι το 62ο έτος είναι το όριο για λήψη πλήρους σύνταξης. Όμως μπορεί να χορηγηθεί και νωρίτερα, εφόσον έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες εισφορές.

Υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει και πρόωρη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής, ακόμα και να δοθεί προκαταβολή στο 50%, όμως δεν παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης δανείου προς τον ασφαλισμένο.

Σε ότι αφορά στις εισφορές ως ανώτατο ύψος ορίζεται το 20% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματος, για μισθωτούς και τα 20.000 ευρώ για μη μισθωτούς.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα