back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Αυστηρό μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας από Τσίπρα και Ζάεφ

Διαβάστε επίσης

Σε πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών κάλεσαν τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ κατά την συζήτηση που είχαν στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών όπου πραγματοποιείται η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

“Εάν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμβιβαστεί με την συνταγματική ονομασία που είναι Βόρεια Μακεδονία τότε η χώρα θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο για την ευρωπαϊκή προοπτική αλλά και για την ύπαρξη της χώρας” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στο άρθρο 19 και την ενεργοποίηση του είπε ότι ” καμία ενεργοποίηση του άρθρου 19 δεν θα μας σώσει» και σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής και τήρησης του Συντάγματος διότι διαφορετικά, όπως εξήγησε, ” δεν θα υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, και ενδεχομένως να υπάρξουν κυρώσεις ακόμα και σε άτομα που δεν την τηρούν τη συμφωνία».

Να ακολουθήσει τη Διεθνή Συμφωνία κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας ο Ζόραν Ζάετς. “Θα χρησιμοποιήσω το συνέδριο για να στείλω τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας . Αν δεν χρησιμοποιεί το συνταγματικό μας όνομα σημαίνει ΄τι θα παρανομήσει. Πρέπει να αποδειχτεί ηγέτης και εφόσον επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ονομασία, ας κάνει το τελευταίο βήμα να ακολουθήσει τη διεθνή συμφωνία και τους νόμους της χώρας”.

Γνώριζαν ότι ήταν πολιτικά νεκροί

“Οι συνθήκες ήταν τόσο ώριμες που αν περιμέναμε λίγο ακόμη θα σάπιζαν” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση εάν οι συθήκες ήταν ώριμες για την υπογραφή της Συμφωνίας. Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι πολιτική βολική για τις ηγεσίες όταν ασχολούνται με δύσκολα θέματα αλλά δεν είναι προς όφελος των λαών και της σταθερότητας” σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο Ζόραν Ζάετς εξολομογήθηκε ότι τον ρώτησε τότε ο Αλέξης Τσίπρας αν ήταν έτοιμος για μία κοινή λύση και οι δυο ήξεραν ότι θα ήταν πολιτικά νεκροί. “Το γνωρίζαμε όμως είπαμε ότι αξίζει τον κόπο, ότι θα αφήσουμε ένα κληροδότημα για τις επόμενες γενιές και έχουμε την προθυμία να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα ετών” ανέφερε ο κ. Ζάετς

Η Συμφωνία των Πρεσπών και μια ιστορία αγάπης

“Ιστορία αγάπης” χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών, από τη διαπραγμάτευση έως την υπογραφή, ο πρώην πρωθυπουργός της Β.Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα, παραλλήλισε την ιστορία της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον θρύλο της πριγκίπισσας Πρέσπας. ” Υπάρχει ένας θρύλος για την προέλευση των Πρεσπών. Παλιά εκεί που είναι η λίμνη ήταν ένα μεγάλο λειβάδι, όμορφο και παραγωγικό, και εκεί κοντά ήταν επτά πηγάδια απ’ όπου έπαιρνε νερό ο κόσμος. Κάθε βράδυ η Πρέσπα κόρη του βασιλιά της μίας από τις δύο φυλές πήγαινε κι έπαιρνε νερό από το πηγάδι. Ένα βράδυ είδε έναν αγόρι, τον πρίγκηπα της άλλης φυλής και τον ερωτεύτηκε. Ένα βράδυ τα δυο παιδιά κοιμήθηκαν κάτω από έναν κοντινό λόφο και την άλλη μέρα όταν ξύπνησας, είδαν ότι το λειβάδι είχε μεταμορφωθεί σε μια ωραία λίμνη. Δεν υπήρχε πια ο λόγος να τσακώνονται οι φυλές. Τα δυο παιδια παντρεύηκακν και ονόμασαν την Πρέσπα προς τιμή της κοπέλας. Και αυτό έχει σχέση με την Συνθήκη των Πρεσπών, είναι μια ιστορία αγάπης” είπε ο κ. Ζάετς.
Η επιλογή των Πρεσπών πάντως ήταν ιδέα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε εντυπωσιαστεί από το μέρος αυτό σε φοιτητική εκδρομή. ” Οι Πρέσπες είναι ένας τόπος που μέχρι της συμφωνία ήταν συνώνυμο του μίσους και του πολέμου . Πλέον θα συμβολίζουν την ειρήνη και την συνεργασία των λαών” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Μια γραβάτα με ιστορία

«Τη γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ την έχω στο συρτάρι μου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν ρωτήθηκε για το δώρο που είχε λάβει από τον ομόλογό του το 2018.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα