back to top
32.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Λίγο πιο κοντά στην ΕΕ η Βρετανία με τους Εργατικούς στην κυβέρνηση – Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Διαβάστε επίσης

Το Εργατικό Κόμμα θα προσπαθήσει, αν κερδίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, να βελτιώσει τις εμπορικές και όχι μόνο, σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ εξετάζοντας εκ νέου κάποιους όρους του Brexit, δήλωσε η υπεύθυνη του κόμματος για οικονομικά ζητήματα Ρέιτσελ Ριβς σε συνέντευξή της στους Financial Times που δημοσιεύθηκε σήμερα.

“Θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε την εμπορική μας σχέση με την Ευρώπη και να συνάψουμε εμπορικές σχέσεις με όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Ριβς η οποία εκτιμάται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές.

Η Ριβς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα προσπαθήσει να εναρμονίσει περισσότερο τη Βρετανία με τους κανόνες της ΕΕ σε τομείς, όπως τα χημικά προϊόντα και οι οικονομικές υπηρεσίες.

Οι αρχιτέκτονες του Brexit ήθελαν η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ προκειμένου να καταφέρει “να ανακτήσει τον έλεγχο” της πολιτικής της, κυρίως της νομοθεσίας της.

“Δεν πιστεύω ότι κάποιος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ διότι δεν ήταν ικανοποιημένος επειδή οι ρυθμίσεις για τα χημικά προϊόντα ήταν ίδιες σε όλη την Ευρώπη”, συνέχισε η Ριβς. “Όταν η εκλογική μου περιφέρεια ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αυτό έγινε αποκλειστικά λόγω της μετανάστευσης”, εξήγησε.

Το Εργατικό κόμμα δίσταζε μέχρι πρότινος να αναφερθεί στο Brexit στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που παραμένει ευαίσθητο στη Βρετανία. Όμως τα στελέχη του κόμματος το τολμούν πλέον λόγω της μεγάλης τους διαφοράς από τους Συντηρητικούς ( από 15 έως 20 %) σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι οι Εργατικοί θα σημειώσουν μια άνετη νίκη.

Οι Λέιμπορς εχουν σταθερά μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που εξασφαλίζει αυτοδυναμία  ενωοι Συντηρητικοί απειλούνται ακόμα και με τη χειρότερη επίδοση στους σχεδόν δύο αιώνες ιστορίας τους.

Δύο δημοσκοπήσεις με τη μέθοδο MRP, που επιχειρεί πρόβλεψη ανά περιφέρεια, δίνουν τεράστια αυτοδυναμία στον σερ Κιρ Στάρμερ.

Η μέτρηση της Survation δίνει στους Εργατικούς 456 έδρες, δηλαδή αυτοδυναμία 131 εδρών, έναντι μόλις 72 εδρών στους Συντηρητικούς, δηλαδή λιγότερες από τις μισές έδρες του χειρότερου αποτελέσματος της ιστορίας τους (156 έδρες το 1906).

Η ανάλυση της πλατφόρμας Britain Predicts δίνει 441 έδρες στους Εργατικούς και 96 στους Συντηρητικούς, οι οποίοι στις εκλογές του 2019 είχαν επικρατήσει με 365 έδρες.

Πολύ ενισχυμένοι και στις δύο μετρήσεις είναι στην τρίτη θέση οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με 56 και 66 έδρες αντίστοιχα.

Το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, που σήμερα  το απόγευμα παρουσιάζει το εκλογικό του μανιφέστο, μπαίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων με επτά ή δύο βουλευτές αντίστοιχα με βάση τις ιδέες μετρήσεις.

 

Βεβαίως η Ριβς έκανε λόγο για περιφερειακές τροποποιήσεις στους όρους του Brexit και επανέλαβε ότι το κόμμα της αποκλείει την επιστροφή στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, στην τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει εκ νέου την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων.

Στα μέσα Απριλίου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε αρνηθεί να ανοίξει διαπραγματεύσεις ώστε να αποκατασταθεί η κινητικότητα των νέων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας.

Η βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τις βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες μετά το Brexit είναι αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη και γραφειοκρατεία προκειμένου να εξάγουν ή να εισάγουν προϊόντα και υπηρεσίες στην ΕΕ.

Και “Σύμφωνο Ασφαλείας”

Οι Εργατικοί, οι οποίοι δεν έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 14 χρόνια, προτείνουν κυρίως τη διαπραγμάτευση ενός νέου «συμφώνου ασφαλείας» με την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει να υπάρχει «ενισχυμένος συντονισμός σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στρατιωτικών, οικονομικών, κλιματικών, υγειονομικών, για την κυβερνοασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια», έγραψε πρόσφατα ο Λάμι στο περιοδικό Foreign Affairs.

Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει δυνατό να ολοκληρωθεί η «ακλόνητη δέσμευση» της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εντός του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα μια κυβέρνηση Εργατικών «θα εντείνει τις προσπάθειες για να διατηρήσει στενές σχέσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Πολωνία».

Αγγλογερμανική αμυντική συμφωνία 

Το Εργατικό Κόμμα σκοπεύει επίσης να συνάψει μια αγγλογερμανική αμυντική συμφωνία, παρόμοια με τη Συνθήκη του Λονδίνου που υπογράφηκε με τη Γαλλία το 2010.

«Η διπλωματία μας πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου την τέχνη της μεγάλης στρατηγικής», δήλωσε ο Λάμι, ο οποίος δηλώνει ότι θέλει να ασκήσει μια πολιτική με γνώμονα έναν «προοδευτικό ρεαλισμό».

Ο επικεφαλής των Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Ωστόσο το ιστορικό κεντροαριστερό κόμμα της Βρεατνίας  έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επανέλθει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την τελωνειακή ένωση ή να επιτρέψει ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αν έρθει στην εξουσία.

Στα μέσα Απριλίου, το Λονδίνο διέψευσε τις ελπίδες των Βρυξελλών καθώς αρνήθηκε να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο πλήρωσε το τίμημα της αποχώρησης από την ΕΕ.

Με το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε κυρίως από το πρόγραμμα διεθνών ανταλλαγών Erasmus για φοιτητές. Πρότεινε τον δικό του μηχανισμό για φοιτητές, το πρόγραμμα Alan Turing.

Η επανεκκίνηση της κινητικότητας των νέων

Ο Ντέιβιντ Λάμι 51 ετών, ο οποίος αναμένεται να γίνει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση των Εργατικών  δήλωσε ότι το θέμα της κινητικότητας των νεων αυτό θα «είναι μέρος των συζητήσεων» που θα έχουν οι Εργατικοί με την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία.

Εκτός από τις σχέσεις με την ΕΕ, οι θέσεις των Εργατικών για τη διπλωματία απηχούν γενικότερα εκείνες της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης.

Όπως και οι Τόρις, οι Εργατικοί αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και να ακολουθήσουν μια άκαμπτη πολιτική κατά της Κίνας, μετά τις πρόσφατες υποθέσεις κατασκοπείας και κυβερνοεπιθέσεων στις οποίες εμπλέκεται το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα