back to top
25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οικονομία, Γάζα και Ουκρανία στη Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 1η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζάεφ. Ο διάλογος για τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής εστιάζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες, στις οποίες, κατά τη διήμερη Διάσκεψη, θα τοποθετηθούν περισσότεροι από 50 ομιλητές και συντονιστές, διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Αμερική, την Ελλάδα και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα): Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής

Στην οικονομία και την ανάπτυξη επικεντρώθηκε το πρώτο πάνελ συζήτησης. ” Οι λεγόμενες χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) είναι τώρα ισχυρότερες από τις συγκρατημένες. Βεβαίως δεν έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες με την ανάπτυξη, αλλά οι PIGS τα πηγαίνουν καλύτερα από χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία κ.α.» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στο μέλλον της Ε.Ε. «Δεν πρέπει να περιμένουμε το τέλος του 2026, όταν θα τελειώσει το Next Generation EU. Η συζήτηση είναι γι’ αυτό το φθινόπωρο, τους επόμενους μήνες, τι θα κάνουμε μετά» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι και πρόσθεσε: «Δεν λέω ότι θα πρέπει να κάνουμε μόνιμο αυτό το εργαλείο, λέω ότι έχουμε την άμυνα ή τις τεχνολογίες αιχμής, την πράσινη μετάβαση, όπου είναι απαραίτητες η ευρωπαϊκή κλίμακα και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».

«Ένας μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι ο εφησυχασμός. Η ερμηνεία, δηλαδή, των θετικών επιδόσεων των τριών τελευταίων ετών ως μια νέα κανονικότητα» υποστήριξε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Ταμείο Ανάκαμψης είναι νέα δάνεια. Κανείς δεν αναπτύχθηκε μόνο δανειζόμενος. Έχει σημασία τι κάνουμε αυτά τα χρήματα» σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ένα μεγάλο κομμάτι του οφέλους του Ταμείου Ανάκαμψης το έχουμε καρπωθεί έμμεσα.

Περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ποιες είναι οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία;

Ο πόλεμος στη Γάζα και την Ουκρανία κυριάρχησαν στον διάλογο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία είναι σταθερή» επανέλαβε η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Αντζελίνα Ίχορστ. «Οι αξίες του Δυτικού κόσμου θα πρέπει να εφαρμόζονται, εάν θέλουμε αυτές να επιβιώσουν. Να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και να στηρίξουμε την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να προστατεύσουμε την Ουκρανία από της εισβολή της Ρωσίας, να κάνουμε κάτι για όσα συμβαίνουν στη δυτική Αφρική, και να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να στέλνουμε στρατεύματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Ρούσσος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.

«Αυτή την στιγμή στο Ισραήλ έχουμε την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στα ιστορικά της χώρας», υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του CNN Mπαράκ Ραβίντ.

«Δεν μπορεί να επιτρέψουμε στη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία» σημείωσε ο πρόεδρος του Turkish-Greek Forum Μουσταφά Αϊντίν. Αναφερόμενο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι η «ομαλοποίηση» των σχέσεων δεν είναι λύση των προβλημάτων. «Είναι μία στιγμή deja-vu για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τώρα το λένε “ομαλοποίηση”. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου είμαστε τυχεροί εάν δούμε την ευρύτερη γεωγραφία για την οποία μιλάμε. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι η μόνη καλή είδηση αυτή την στιγμή, όταν όλοι γύρω βρίσκονται σε σύγκρουση ή έχουν ζητήματα. Αλλά μέχρι να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα και τα συγκρουόμενα συμφέροντα, δεν υπάρχει λύση. Η ομαλοποίηση δεν είναι λύση των προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊντίν.

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι σταδιακά οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν και στην επίλυση του Κυπριακου καθώς όπως εκτίμησε θα επανέλθει και θα διαταράξει τις κοινές σχέσεις.

Βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών

Στις 17:30 οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απονείμουν το βραβείο Ειρήνης των Πρεσπών στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. Στην τελετή απονομής αναμένεται να δώσει το παρόν και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Θα ακολουθήσει η γ’ θεματική ενότητα με τίτλο «Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας και η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά. Αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για την ειρηνική επίλυση διαφορών;». Στον διάλογο θα λάβουν μέρος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Β. Μακεδονίας Νικολα Ντιμιτρώφ και ο Ειδικός Διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς.
Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τετ-α-τετ συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάετς.

Μάγδα Μπουλούκου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα