back to top
32.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Ρίχνει τους τόνους ο Ανδρουλάκης: Θα παρουσιάσω στην ΚΕ ενιαία ενωτική πρόταση για όλα τα ζητήματα

Διαβάστε επίσης

Θα συνθέσω τις απόψεις του πολιτικού συμβουλίου. Θα πάρω τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και θα παρουσιάσω ενιαία ενωτική πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή για όλα τα ζητήματα, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης κλείνοντας την πολύωρη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και ΚΟ.

Έχω κάνει καμιά διαγραφή για να με κατηγορείτε, διερωτήθηκε με νόημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αρρυθμίες επισημαίνοντας ότι αυτές θα διορθωθούν.

Ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να δήλωσε ότι δεν ήταν καταστροφικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να κάνουμε δίκαιη αποτίμηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Επίσπευση των διαδικασιών ζήτησε μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Εκλογή απο τη βάση, το Φθινόπωρο ζήτησαν επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, Νάντια Γιαννακοπούλου και Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Νωρίτερα στην εισηγητική του ομιλία ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι σήμερα αναλύουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και στην Κεντρική Επιτροπή αποφασίζουμε τον οδικό χάρτη παραπέμποντας έτσι τις κρίσιμες αποφάσεις στο τέλος του μήνα οπότε είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Προχωρώντας στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και υπό το βάρος των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να δήλωσε: Ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη  σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο.

Δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών, δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης αφήνοντας αιχμές για τη στάση των διαφωνούντων. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής που ακολουθήθηκε λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες:

Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντικακό ούριο άνεμο.

Μετά από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες. Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό.

Πρώτο κόμμα στο κέντρο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και στις επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στον κεντρώο χώρο λέγοντας: Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Άρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε, φέρεται να δήλωσε επισημαίνοντας οτι τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Από πλευράς των διαφωνούντων αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες-να τεθεί το θέμα των εκλογικών επιδόσεων, της αναιμικής δυναμικής του κόμματος που δεν κινείται σε τροχιά κυβερνητικής εναλλακτικής επιλογής και της άμεσης προσφυγής στη βάση.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην τοποθέτηση του φέρεται να αναφέρθηκε στην αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Ειδικότερα όπως τόνισε: «Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού.

Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση. Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες. Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας».

Η διαπλοκή χρησιμοποιείται πάντα για να δημιουργηθεί εσωτερικός εχθρός φέρεται να δήλωσε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απαντώντας στις αιχμές Ανδρουλάκη. Επανέλαβε την πρόταση του για εσωκομματικές εκλογές έως το τέλος του 2024 και είπε όχι σε ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Αν δεν μπορείς να εγγυηθείς αλλαγές να ανοίξεις τις απαραίτητες διαδικασίες», φέρεται να δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίσθηκε δυσαρεστημένος με την πρόσφατη συνέντευξη Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ.

«Στρατηγική επιλογή η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές», δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχάλης Κατερίνης αναφέροντας ότι δεν συμβιβάζεται με ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης.

Την ενότητα προέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Έχουμε κοινή αγωνία και αυτό είναι θετικό φέρεται να δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: να μπορέσουμε να ενώσουμε και να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Με συνωμοσιολογία, φραστικές επιθέσεις και απειλές διαγραφών το ΠΑΣΟΚ δε θα πάει μπροστά φέρεται να δήλωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τα πολιτικά συμπεράσματα θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές σε εύλογο χρόνο δηλαδή το Φθινόπωρο.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα