back to top
33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

33.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παγίδες και εξαιρέσεις

Διαβάστε επίσης

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο από την 1η Ιουλίου, έδωσε το υπουργείο Εργασίας με εγκύκλιο που εξέδωσε.

Σταδιακά, η εφαρμογή του μέτρου θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ εφαρμόζεται ήδη στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ.

Από την εφαρμογή εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τα Νομικά Πρόσωπα του.
Η ορθή εφαρμογή της κάρτας αποτελεί ευθύνη του εργοδότη και υποχρέωση του εργαζόμενου, ενώ η εγκύκλιος περιλαμβάνει 23 ειδικές προβλέψεις και εξαιρέσεις, ανάλογα με την ιδιαιτερότητα επιχειρήσεων και επαγγελματικών κλάδων καθώς και την σχέση εργασίας του προσωπικού τους.

Αναλυτικότερα:

1. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας, δεν απεικονίζει το σύνολο της απασχόλησης. Γι αυτό συνυπολογίζονται το ωράριο που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το προγραμματισμένο ωράριο.

2. Σε περίπτωση που κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στο νέο σύστημα περιλαμβάνουν υποκαταστήματα χωρίς υποχρέωση ένταξης, αυτά παραμένουν επί του παρόντος, εκτός συστήματος.

3. Αν περιλαμβάνουν δραστηριότητες οι οποίες δεν εντάσσονται στο νέο σύστημα, τότε εξαιρείται το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.

4. Αν η επιχείρηση ή οποία πρέπει να ενταχθεί εμφανίζει μηδενική παραγωγή και για την δευτερεύουσα δραστηριότητα δεν υπάρχει υποχρέωση ένταξης, τότε η επιχείρηση εξαιρείται από την ψηφιακή κάρτα.

5. Αν ο κύριος Κωδικός Δραστηριότητας της επιχείρησης δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα, αλλά υποκαταστήματα της θα έπρεπε να ενταχθούν, τότε το σύνολο της επιχείρησης εξαιρείται.

6. Εξαιρούνται οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα τους (Δημοσίου ή/και Ιδιωτικού Δικαίου) που απασχολούν υπαλλήλους ενταγμένος στο Ενιαίο Μισθολόγιο.

7. Εξαιρούνται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.

8. Εξαιρούνται εργάτες γης, αλιεργάτες και εργαζόμενοι στα οικοδομοτεχνικά έργα.

9. Εξαιρούνται οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.

10. Από κλίσεις από τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας και του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον δικαιολογούν ταξί από την φύση της εργασίας (πχ πωλητές).

11. Ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας πρέπει να είναι ζυγός. Αποδεκτά θεωρούνται έως τρία μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο και συνεπάγονται σύσταση από την Επιθεώρηση Εργασίας.

12. Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του μέτρου, βαρύνει τον εργοδότη. Η χρήση της κάρτας αποτελεί υποχρέωση του εργαζόμενου. Παρέχεται η δυνατότητα να συμπεριληφθεί ο όρος της υποχρεωτικής χρήσης σε σύμβαση ή εσωτερικό κανονισμό εργασίας.

13. Επιτρέπεται η ευέλικτη προσέλευση έως 120 λεπτά με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς όμως να αφορά στην έναρξη του ωραρίου εργασίας νωρίτερα από αυτό που έχει δηλώσει η επιχείρηση.

14. Οι επιχειρήσεις, μπορούν να υποβάλλουν προαναγγελτική ή από λογιστική δήλωση ωραρίου εργασίας και υπερωριών ακόμη και με εναλλαγή των συστημάτων ανά μήνα, όχι όμως με συνδυασμό τους εντός του ίδιου μήνα.

15. Απαγορεύεται η μονομερή χρέωση ημερών αδείας ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων λόγω μη ορθής χρήσης της ψηφιακής κάρτας, καθώς και το κλείσιμο της ημερήσια χρόνο παρουσίας από τον εργοδότη.

16. Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης έναρξης ή λήξης ωραίος μέσω ψηφιακής κάρτας, επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας λόγω προβλημάτων τεχνικής φύσεως, με ειδοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 24ωρου εμφάνισης του προβλήματος.
17. Η Ψηφιακή Κάρτα δεν εφαρμόζεται για εργαζόμενους με τηλεργασία και για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται με αυτό το μοντέλο εργασίας.

18. Επίσης, δεν εφαρμόζεται για εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο παροχής εργασίας (ιατρικοί επισκέπτες, πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί κά), οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν αντίγραφο της σύμβαση και του πίνακα προσωπικού ώστε να δικαιοογείται ο χαρακτήρας της εργασίας τους και επομένως η εξαίρεση από την ψηφιακή κάρτα.

19. Εξαιρούνται διευθυντικά στελέχη εφόσον είναι δηλωμένα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

20. Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες φύλαξης (σεκιούριτι) χτυπούν την ψηφιακή κάρτα στον χώρο όπου αρέσουν υπηρεσίες ακόμα κι αν πρόκειται για άλλη επιχείρηση και όχι αυτήν που τους απασχολεί.

21. Για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, τα διαλείμματα και ο χρόνος προετοιμασίας για απασχόληση δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας, έως και κατά 30 λεπτά κατά την έναρξη και λήξη του ωραρίου.

22. Οι εργαζόμενοι μέσω δανεισμού, χτυπούν την ψηφιακή κάρτα με ευθύνη του έμμεσους εργοδότη ο οποίος κάνει χρήση των υπηρεσιών τους.

Ωστόσο, αν ο έμμεσος εργοδότης δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους εφαρμογής του μέτρου, τότε αίρεται η υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας.

23. Για εργαζόμενους σε εργολαβίες (επιχειρήσεις- παρόχους), προβλέπεται ότι όταν η επιχείρηση του εργολάβου δεν ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στην ψηφιακή κάρτα, τότε δεν είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί το σύστημα.

Το ίδιο προβλέπεται αν ο εργολάβος έχει ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά εκτελούνται εργασίες από το προσωπικό χωρίς να υφίσταται καθεστώς μίσθωσης ή υπομίσθωσης σε εγκαταστάσεις άλλου εργοδότη.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα