Στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για τη διαχείριση των δασών της χώρας προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο, όπως επισημαίνει στον Αθήνα 984, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Στάθης Σταθόπουλος, να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, που έχει αλλάξει πολλά από όσα ξέραμε.
Γεγονός που επικυρώνουν τα φαινόμενα των τελευταίων ετών, καθώς μετά από έναν άνυδρο χειμώνα, ακολούθησε ο θερμότερος Ιούνιος των τελευταίων χρόνων, πιθανόν κι όλων των εποχών.
«Επαγρυπνούμε. Με μια αλληλουχία ενεργειών από το Κεντρικό κράτος μέχρι την Αυτοδιοίκηση, προσπαθούμε να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου» τονίζει στον Γιώργο Αποστολίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ, οι καμένες δασικές εκτάσεις το 2023 ανήλθαν σε 1.700.000 στρέμματα καταγράφοντας αύξηση 270% σε σύγκριση με τις εκτάσεις που κατά μέσο όρο καίγονταν ετησίως την περίοδο 2002 – 2022. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει χαθεί από τις φωτιές στην Ελλάδα μετά το 2007, οπότε είχαν καταστραφεί περίπου 2,63 εκατομμύρια στρέμματα.
«Μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021 κύρια προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση των δράσεων πρόληψης και καθαρισμού των δασικών οικοσυστημάτων. Μπήκαμε σε εκτάσεις οι οποίες που είχαν να καθαριστούν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει έως το 2025 με συμβάσεις κατάλληλων αναδόχων μέσω του ΤΑΥΠΕΔ και ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί οι οκτώ (8) πρώτες διαχειριστικές μελέτες για τα δάση της Αττικής και της Νότιας Ελλάδας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθόπουλος στη συνέντευξή του στον σταθμό της πόλης.