back to top
31.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

31.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή κάνει «στάση», στις 28 και 29 Ιουνίου, στο Περιστέρι και το Αιγάλεω

Διαβάστε επίσης

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-“Οδηγητή”, επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει «στάση» σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τέταρτος σταθμός αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, τη Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη, είναι το Περιστέρι στις 28 Ιουνίου και το Αιγάλεω στις 29 Ιουνίου.

«Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό θεσμό στη χώρα, καθώς από το 1977 έως το 1983, που διεξήχθη στο Περιστέρι, έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής λαού και νεολαίας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι και το 1991, σε μια δύσκολη περίοδο, με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μόλις έναν μήνα μετά την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ, που έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Ολοκλήρωσε το “ταξίδι” του στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, τη δεκαετία του ’90, στο Αιγάλεω, το 1994, γιορτάζοντας τα 20 του χρόνια», αναφέρει η ΚΝΕ και προσθέτει:

«Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνδέθηκε με το Περιστέρι και για έναν ακόμα λόγο. Η διοργάνωσή του, το 1977, ενώ βρήκε σθεναρή παρεμπόδιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε μετά από μαζική απαίτηση του λαού και της νεολαίας, μένοντας στην ιστορία. Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής τον περιέγραφαν ως “μπαζότοπο” και “απέραντο βάλτο”. Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων, εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος! Σ’ αυτό το Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ “Τα παιδιά της ΚΝΕ” και ο Μάνος Κατράκης ανέβασε την παράσταση “Προμηθέας Δεσμώτης”.

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε από τις αναρίθμητες στιγμές της διοργάνωσης του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Περιστέρι το 6ο Φεστιβάλ, το 1980, τρεις μόλις μήνες μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, με τραγούδια “εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού” αφιερωμένα σ’ εκείνη, τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά το ποίημά του για τη Σωτηρία και τον Γιάννη Μαρκόπουλο να παρουσιάζει το έργο του “Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου”, που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής… εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής: Στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ, αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ.

Επίσης, σίγουρα, όσοι βρέθηκαν στο 8o Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1982, θα τους έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό η ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, που συγκλόνισε τους χιλιάδες νέους και νέες, τον λαό της Αθήνας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Παρασκευή 28 Ιουνίου, Γήπεδο Αγ. Ιεροθέου-Περιστέρι

Στις 20:00 πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 21:00 μουσικό αφιέρωμα στους Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, με την «Ορχήστρα των Ονείρων».

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς

Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου

Μπουζούκι: Γιάννης Γαβράς

Κιθάρα: Θέμος Ζαχαράκης

Ηλεκτρικό μπάσο: Γιώργος Πολίτης

Κρουστά: Γιώργος Καραμουλάς

Τύμπανα: Φώτης Richard Κοκαβέσης

Στις 22:00 συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Στις 00:00 γλέντι με τους Otra Rota band.

Σάββατο 29 Ιουνίου, Μπαρουτάδικο-Αιγάλεω

Στις 19:30 παρουσίαση από το «Δια-κρητικό» χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού στεκιού της ΚΝΕ – «Τραβέρσο».

Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης

Στις 20:00 πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 21:00 πεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα

Συμμετέχουν:

Γιάννης Ζαρίας, βιολί, μπαγλαμάς

Ιφιγένεια Ιωάννου, κανονάκι, τραγούδι

Δημήτρης Μηταράκης, κιθάρα, τραγούδι

Βασίλης Σκούτας, τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι

Χαρούλα Τσαλπαρά, ακορντεόν, τραγούδι

Στις 22:00 συναυλία με τη Μάρθα Φριντζήλα.

Στις 23:15 Banda Calda – παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Συμμετέχουν:

Νίκος Αρμάγος, κλαρίνο

Πάνος Γουρνάκης, κρουστά

Γιώργος Δάρης, τρομπέτα

Σωτήρης Ντζιαβός, τραγούδι

Μάρκος Τζιούκαλιας, τρομπέτα

Γιώργος Τσίγγανας, τρομπόνι

Aydin Ciracioglu, ακορντεόν

Fausto Sierakowski, σαξόφωνο

Στις 00:30 «Γιορτή» – Ένα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία.

Συμμετέχουν:

Μαρία Αναματερού, τραγούδι

Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι

Γιαννούλης Μαργώνης, κιθάρα

Θεολόγος Μιχελλής, βιολί, μουσική επιμέλεια

Γιάννης Πλαγιανάκκος, κοντραμπάσο

Νίκος Τσιατσούλης, κρουστά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα