back to top
23.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

23.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή

Διαβάστε επίσης

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζοντας κατά την άφιξή του στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, την στήριξή του στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για επανεκλογή στο αξίωμα της Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στο Κυπριακό με αφορμή την συμπλήρωση, στις 20 Ιουλίου, 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία οδήγησε στην κατοχή του ενός τρίτου του νησιού.

«Πρόκειται για το τελευταίο διαιρεμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ευελπιστώ ότι αυτό το ζήτημα επιτέλους θα επιλυθεί και ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θέτουν το πλαίσιο για την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση ως «σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε και με τις χώρες προέλευσης, με τις χώρες διέλευσης, προκειμένου να μειώσουμε την παράνομη μετανάστευση και να εστιάσουμε περισσότερο στις νόμιμες οδούς μετανάστευσης».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την «εποικοδομητική συνεργασία», όπως είπε, της Ελλάδας με την Τουρκία «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τα κυρίαρχα κράτη που έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη αυτών των αποφάσεων».

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα