back to top
25 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

25 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Μέθη

Καλλιόπη

Ρομαντισμός

Ουστ

staycation

Σούζα

Σήμερα αρχίζουν πανηγυρικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Σήμερα, επίσης, οι δημοσκόποι, που έδιναν καθαρή νίκη στην Ακροδεξιά στις πρόσφατες εκλογές, συνεχίζουν να τρώνε τα μεταπτυχιακά τους φρικασέ, ενώ οι Ακροδεξιοί ξαναβάζουν στην ντουλάπα τους σιχτιρίζοντας τις τουαλέτες και τα φράκα της ορκωμοσίας. Αλλά όλα αυτά ωχριούν, ακόμα και οι Ολυμπιακοί αγώνες, και με το παρντόν, μπροστά στα ζόρια που τραβάει η γαλλική Αριστερά ώστε να διαχειριστεί αυτήν την εντελώς αναπάντεχη νίκη της.

Τέλος πάντων, η Γαλλία κατάφερε και πάλι να έχει τους προβολείς της προσοχής όλου του κόσμου στραμμένους επάνω της. Και δικαίως – είναι μια μεγάλη χώρα, που έχει κάνει μεγάλες αγριότητες, όπως ας πούμε η αποικιοκρατία, αλλά από την άλλη έχει προσφέρει υψηλό αισθητικό κάλλος και έντονο κοινωνικό φως στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Τελικά, καλά τα κατάφεραν αυτοί οι ωραίοι βάρβαροι, οι Κέλτες της Γαλατίας, οι Γαλάτες, που τόσο όμορφα τους αναπαράστησαν ο Ιντερζό κι ο Γκοσινί στον Αστερίξ. Το εθνωνύμιο «Γαλλία», σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, προέρχεται από το λατινικό Gallia, δηλαδή «Γαλατία». Το όνομα των αρχαίων κατοίκων της,  «Γαλάτες», προέρχεται από το λατινικό Galli – μια κέλτικη λέξη που σημαίνει «ισχυροί, δυνατοί». Το «France» προέρχεται από το λατινικό Francia, που κι αυτό κατάγεται από το αρχαίο σκανδιναβικό frakka, που σημαίνει «λόγχη, ακόντιο».

Μακάρι αυτή η ισχύς, που ενυπάρχει νοηματικά στον πυρήνα της εθνικής ταυτότητας των Γάλλων, να στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση: όχι προς την εκμετάλλευση των ασθενεστέρων, αλλά προς την κατεδάφιση της εκάστοτε Βαστίλης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα