Κριτική στην κυβέρνηση για το μεταρρυθμιστικό και παρεμβατικό της προφίλ, άσκησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.
Με δεδομένες τις απώλειες για το κυβερνών κόμμα στις Ευρωεκλογές, αλλά και τη διασπορά δυνάμεων της Αντιπολίτευσης, ο κ. Σαλμάς διέγνωσε αρρυθμίες στην υλοποίηση των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για αλλαγές σε σχέση με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, τρείς μήνες μετά τα υπεσχημένα. Και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις από την καθυστέρηση παρεμβάσεων στα υπερκέρδη των τραπεζών.
«Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει μετά τις ευρωεκλογές σε σειρά αλλαγών με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.. Έχει τυπικά έναν χρονικό ορίζοντα τριετίας μπροστά του. Οπότε όσο γρηγορότερα τις κάνει, τόσο πιο γρήγορα θα ανακοπεί η φθορά που καταγράφηκε στα εκλογικά ποσοστά της παράταξης. Όμως, όσο καθυστερούμε να διορθώσουμε όσα δεν διορθώθηκαν, τόσο θα εδραιώνεται η στενοχώρια στο κόσμο … δεν πρέπει να περάσουμε αυτό το κρίσιμο όριο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΑ 6% ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για θέματα του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως τα επιτόκια και οι υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις, τόνισε – μεταξύ άλλων – πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα των υπερκερδών των τραπεζών. Είναι μη αποδεκτό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Μόνον εδώ έχουμε μηδενικό επιτόκιο καταθέσεων και μεσοσταθμικά 6% επιτόκιο δανεισμού.. Τα υπερκέρδη των τραπεζών προκύπτουν από το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα των πολιτών».
Εκτίμησε ότι «οι εναπομείνασες 4 μεγάλες Τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ, στο πλαίσιο της ελεύθερης οικονομίας» και υπογράμμισε πως «από τη στιγμή που το ίδιο το Κράτος στέλνει τους πολίτες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για διατραπεζικές συναλλαγές άνω των 500 ευρώ για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, θα έπρεπε και εκείνο με τη σειρά του να επιβαρύνεται με τις χρεώσεις των τραπεζών. Επειδή όμως δεν το κάνει, πρέπει να παρέμβει στις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και να μην αφήνει την επίλυση του προβλήματος στους εποπτικούς μηχανισμούς».