Να απολογηθούν για τη στάση τους σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι το 2018 κάλεσε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Τρύφων Αλεξιάδης, μπροστά στην αλγεινή εικόνα που άφησε η πρόσφατη πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της από τη Νοτιοανατολική Αττική, φτάνοντας μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου.
Το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην βουλευτής τόνισε στον Αθήνα 984 ότι «Θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη οι κατήγοροι του ΣΥΡΙΖΑ για το Μάτι, καθώς με ακραίες διατυπώσεις και έξαλλες εκφράσεις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ένα ακραίο και πολύ δύσκολο φαινόμενο», ενώ παραδέχθηκε την ύπαρξη πολιτικών και υπηρεσιακών ευθυνών.
Ταυτόχρονα, εκτίμησε πως δεν είναι τώρα η ενδεδειγμένη ώρα να επαναλάβει η αξιωματική αντιπολίτευση τις εξαλλοσύνες που έκανε τότε η Νέα Δημοκρατία.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
«Απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις στα εθνικά θέματα, στο δημόσιο χρέος και στην κλιματική κρίση. Αυτά, χρήζουν εθνικής συνεννόησης και όχι να αναζητεί κάθε κόμμα τι δεν έχει κάνει το άλλο» δήλωσε στον Νίκο Καρούτζο .
ΑΞΥΡΙΣΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Επίσης, τάχθηκε κατά της επικοινωνιακής αντιμετώπισης σε θέματα μείζονος σημασίας, αφήνοντας εμμέσως βολές κατά του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εμφανίστηκε αξύριστος για τις δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση με πολλούς τρόπους, που όμως δεν βρίσκει η κυβέρνηση. Ο μοναδικός, που επιλέγει έχει να κάνει με εικόνες επικοινωνίας, οι οποίες δεν ενδείκνυνται για την περίσταση. Οι αξύριστες εμφανίσεις, οι κουρασμένοι πολιτικοί και όλη η προσπάθεια να αλλάξει το περιεχόμενο με την εικόνα, δεν επαρκούν..»
Σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει στο εξής, ο Τρύφων Αλεξιάδης παρέπεμψε στο… αυτονόητο.
«Οφείλουν να γίνουν τα απολύτως αυτονόητα» υπογράμμισε. Και διερωτήθηκε «πόση επιστημονική γνώση απαιτείται ώστε να υπάρχουν δασικοί δρόμοι και ζώνες δασοπυρόσβεσης; Από εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά μέχρι να φτάσει στον αστικό ιστό -καίγοντας σπίτια στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι- χρειάστηκε να διανύσει 50 χιλιόμετρα. Είναι αναγκαίος ένας σχεδιασμός περιμετρικά των οικισμών, ώστε να παρεμποδιστεί η είσοδος της φωτιάς… Οι αντιπυρικές ζώνες πρέπει να χαραχθούν στη βάση επιστημονικών κριτηρίων με γνώμονα την προστασία της φύσης, ενώ οι δασικοί δρόμοι είναι απαραίτητοι προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης παντού».
Προειδοποίησε δε ότι τα μελτέμια του Αυγούστου είναι μπροστά μας, εφιστώντας την προσοχή των Αρχών στην καύσιμη ύλη που σωρεύεται μπροστά από χώρους Πανεπιστημιακής Σχολής, κατά μήκος της λεωφόρου Βάρης- Κορωπίου.