back to top
22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία προκαλεί η επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων οκτώ ετών στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που παρουσιάζει το meteo.gr από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα δασικής γης.

Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη ΒΑ Αττική και άφησε πίσω της μία νεκρή γυναίκα, περισσότερα από 100.000 καμένα στρέμματα, ολικές καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα.

Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου οι ιδιοκτήτες των πυρόπληκτων κτιρίων της Αττικής μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το αν τα κτίρια έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα ή μερικώς κατοικήσιμα, δηλαδή κόκκινα ή κίτρινα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορεί να γίνει από σήμερα και στους Δήμους Μαραθώνος, Ωρωπού, Διονύσου, Παλλήνης, Ραφήνας Πικερμίου, Πεντέλης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Μεγαρέων. Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Χθες κατά την πρώτη τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διυπουργική σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, φέρεται να είπε :«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, δυστυχώς με τις συνθήκες να γίνονται όλο και δυσκολότερες», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας . Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων».

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για αλαζονεία, έπαρση και επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας από πλευράς κυβέρνησης και πρωθυπουργού, κάνει λόγο σε νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το νέο αφήγημα Μητσοτάκη: Θα λέμε πόσο πετύχαμε για να ξεχάσουν πόσο αποτύχαμε» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Οι αποτυχίες του επιτελικού κράτους, που μόνο επιτελικό δεν έχει αποδειχθεί, έχουν όνομα. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι έχει αποτύχει στα σημαντικά», είπε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Θανάσης Γλαβίνας εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε οτι κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και το ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε πυρκαγιές δεν είναι όμως αποδεκτό όπως επεσήμανε να φτάνουν λίγα μέτρα από την Αθήνα.

«Η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, μαίνεται η αντιπαράθεση Κασσελάκη – Μαρινάκη για τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης

Την αποπομπή του υπουργού κλιματικής κρίσης Βασίλη Κικίλια ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Εργαλειοποίηση της πυρκαγιάς καταλογίζει στην αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως έγινε γνωστό, 150 πυρόπληκτοι έχουν φιλοξενηθεί έως και σήμερα στις κλιματιζόμενες αίθουσες του ΟΑΚΑ, οι οποίες άνοιξαν από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Στη διεθνή επικαιρότητα, ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια, ανακοίνωσε πως κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.

Στην εσωτερική επικαιρότητα και πάλι… σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για το θάνατο 8χρονης χθες σε ιδιωτική κατασκήνωση στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον αρχηγό και την ομαδάρχισα της κατασκήνωσης.

Στον εισαγγελέα της Σύρου αναμένεται να οδηγηθούν μετά τις 3 το μεσημέρι οι 11 επιβάτες που συνελήφθησαν και κρατούνται στο λιμεναρχείο της Τήνου μετά το χθεσινό έντονο επεισόδιο που προηγήθηκε μεταξύ τους μέσα σε πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό τη Ραφήνα.

Σε χώρο στο Ηράκλειο της Κρήτης αναμένεται να μεταφερθούν 52 μετανάστες, που εντοπίστηκαν τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή νότια των Καλών Λιμένων. Πρόκειται για υπηκόους Σουδάν και Αιγύπτου, κατά δήλωσή τους, που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος και μέσω του 112 ζήτησαν βοήθεια. Άμεσα στο σημείο έφτασε ναυαγοσωστικό του Λιμενικού που τους περισυνέλεξε.

Στον διεθνή χώρο και πάλι… ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός ουκρανού εκπαιδευτή καταδύσεων, ο οποίος φέρεται ότι συμμετείχε στην ομάδα που ανατίναξε τους αγωγούς αερίου Nord Stream εξέδωσε η Γερμανία, σύμφωνα με ρεπορτάζ τριών γερμανικών μέσων ενημέρωσης.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία, ωστόσο η Γερμανία είχε ζητήσει τον Ιούνιο από την Πολωνία να συλλάβει τον εν λόγω άνδρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Μαχμούντ Αμπάς θα έχει σήμερα στις 18:30 συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αύριο θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα συνδριάσει εν μέσω θέρους για τον σκοπό αυτό.

Και ο καιρός: Αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου. 33 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα