back to top
29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 18:00

Διαβάστε επίσης

Φωτιές εκδηλώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα σε διάφορες περιοχές της χώρας με πιο πρόσφατες αυτές στα Καλύβια και στο Κορωπί, στην Αττική.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Έβρο, Χαλκιδική, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του βορείου Αιγαίου.

Ανοιχτή έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, που άνοιξε σήμερα για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στην βορειοανατολική Αττική. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεων και αγροτικών εκτάσεων που επλήγησαν σε περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Πεντέλης Μαραθώνα, Διονύσου, Ωρωπού, Ραφήνας – Πικερμίου και Παλλήνης, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Στο δημαρχείο Πεντέλης πραγματοποιείται η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής.

Πριν από τη σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο Νέας Πεντέλης, την Ιερά Μονή Πεντέλης και τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πολιτική αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών παραμένει στα ύψη.

«Το επιτελικό κράτος αποδεικνύεται ανεπαρκές και επικίνδυνο» αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει λόγο για «αφωνία» της κυβέρνησης καλώντας την να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την υποστελέχωση των δασαρχείων και τις καθυστερημένες, όπως υπογραμμίζει, προσλήψεις εντός του Αυγούστου.

Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου και Νίκος Παπανδρέου. Οι ευρωβουλευτές κάνουν λόγο για ένα δυστοπικό τοπίο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας, ιδιαίτερα -όπως αναφέρουν- μετά την τραγική εμπειρία των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική.

«Δεν μπορεί να περιμένει κανείς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για το περιβάλλον και το βιός του λαού από τις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται σήμερα από την κυβέρνηση», δήλωσε -μεταξύ άλλων- η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σε παρέμβαση της στο Open.

Ευθύνες στον Δήμο Κασσάνδρας επιρρίπτει το υπ. Ανάπτυξης για το τραγικό δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 19χρονος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μοναδική αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση τον απαιτούμενο έλεγχο λειτουργίας των λούνα-παρκ και την επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων «είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα».

«Όταν συνέβη το δυστύχημα ήμασταν σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατόπιν εγγράφου της αστυνομίας ότι δεν έγινε κάποια κίνηση για αδειοδότηση της συγκεκριμένης εταιρείας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Σήμερα παραδόθηκε στην αστυνομία ο 21 ετών χειριστής του παιχνιδιού του συγκεκριμένου λούνα παρκ ο οποίος εγκατέλειψε το σημείο μόλις σημειώθηκε η τραγωδία. Νωρίτερα είχε συλληφθεί ο υπεύθυνος του λούνα παρκ.

Κακοκαιρία στο Βόρειο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και στη Θράκη προβλέπει η ΕΜΥ με επικαιροποιημένο δελτίο. Προειδοποιεί για τοπικά «μεγάλη συχνότητα κεραυνών», αλλά και χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια».

Πόλεμος ανακοινώσεων μετά τον έλεγχο από κλιμάκια του υπ. Πολιτισμού στην κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες. Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση της αυτοψίας δεν εντοπίστηκαν αρχαιολογικές παραβιάσεις και πως το όλο θέμα εντάσσεται στην προπαγάνδα που εξαπολύει η ΝΔ για να χτυπήσει τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η μετατροπή της σηπτικής δεξαμενής σε πισίνα, το 2024, προφανώς απαιτεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Με δεδομένη την άδεια του ΥΠΠΟ, εκδίδεται ακολούθως άδεια από την Πολεοδομίας», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «υποτιμά τη νοημοσύνη κάθε πολίτη».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπ. Πολιτισμού ανέφερε ότι η έκθεση της αυτοψίας, την οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη κατατεθεί ιεραρχικά και πως ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε κάνοντας λόγο για αντιφατική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, το οποίο κατηγορεί καθώς όπως αναφέρει από την στιγμή που δεν έχει λάβει την έκθεση της αυτοψίας «σπεύδει να χαρακτηρίσει παράνομη την δεξαμενή στην οικία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τον οποία αναφέρει ότι «εγκαταλείπει το αφήγημα περί δήθεν παράβασης της αρχαιολογικής νομοθεσίας και πλέον αναφέρει πως ο Στέφανος Κασσελάκης ελέγχεται για πολεοδομική παράβαση».

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα ότι η κατάσταση στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία είναι δύσκολη, ιδιαίτερα κοντά στο στρατηγικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόφσκ και κοντά στο Τορέτσκ. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού από το πρωί έχουν αναφερθεί 14 πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή του Τορέτσκ και 34 στον τομέα του Ποκρόφσκ. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ της διαδικασίας επιστράτευσης και της λειτουργίας της οικονομίας που έχει καταστραφεί λόγω του πολέμου.

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται αύριο στην Αττική. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. -32 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα