back to top
26.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

26.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 20:00

Διαβάστε επίσης

Καθαρισμοί όλων των δημόσιων χώρων, αντιπυρική προστασία, αναδασώσεις και 3,1 δισ. ευρώ για την προστασία και διαχείριση των δασών, μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο δημαρχείο Πεντέλης. Παράλληλα, άνοιξε σήμερα και θα λειτουργεί έως τις 4 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου στη βορειοανατολική Αττική.

Έως το τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθεί από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με γρήγορες διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής και οι δασικές υπηρεσίες θα παρουσιάσουν ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.

Τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής και εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. στρεμμάτων.

Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.

Τέλος, ενόψει της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην Πεντέλη, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο πραγματοποιούν μέλη συλλόγων και πληγέντες οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα αποδοκιμασίας κατά της κυβέρνησης καταγγέλλοντας κυβερνητική φιέστα.

Πριν από τη σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το κλειστό γυμναστήριο Νέας Πεντέλης, την Ιερά Μονή Πεντέλης και τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν με διαφορά λίγης ώρας το απόγευμα στα Καλύβια και στο Κορωπί.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Έβρο, Χαλκιδική, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά του βορείου Αιγαίου.

Δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια σχηματίστηκε σε βάρος του 21χρονου χειριστή του παιχνιδιού του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, μέρος του οποίου έσπασε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 19χρονος. Αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα μαζί με τον 58χρονο ιδιοκτήτη του λούνα παρκ.

O 19χρονος από τη Βέροια, ο οποίος παραθέριζε στη Χαλκιδική μαζί με την οικογένεια του βρήκε ακαριαίο θάνατο, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.
Ευθύνες στον Δήμο Κασσάνδρας για το τραγικό δυστύχημα επιρρίπτει το υπ. Ανάπτυξης.

«Όταν συνέβη το δυστύχημα ήμασταν σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων μετά την ενημέρωση που είχαμε από την αστυνομία ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είχε άδεια», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

Πόλεμος ανακοινώσεων μετά τον έλεγχο από κλιμάκια του υπ. Πολιτισμού στην κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες. Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σύμφωνα με την έκθεση της αυτοψίας δεν εντοπίστηκαν αρχαιολογικές παραβιάσεις και πως το όλο θέμα εντάσσεται στην προπαγάνδα που εξαπολύει η ΝΔ για να χτυπήσει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι ο Στέφανος Κασσελέκης ελέγχεται γιατί το νησί των Σπετσών είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικός τόπος και ο οικισμός είναι προστατευόμενος. «Ελέγχεστε για πολεοδομική παράβαση, για το αν νόμιμα κατασκευάστηκε η πισίνα σας», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το υπ. Πολιτισμού ανέφερε ότι η έκθεση της αυτοψίας, την οποία επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ακόμη κατατεθεί ιεραρχικά και πως ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε κάνοντας λόγο για αντιφατική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ και το κατηγορεί, καθώς όπως υποστηρίζει από την στιγμή που δεν έχει λάβει την έκθεση της αυτοψίας «σπεύδει να χαρακτηρίσει παράνομη την δεξαμενή στην οικία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τον οποίο αναφέρει ότι «εγκαταλείπει το αφήγημα περί δήθεν παράβασης της αρχαιολογικής νομοθεσίας και πλέον αναφέρει πως ο Στέφανος Κασσελάκης ελέγχεται για πολεοδομική παράβαση».

Στη διεθνή επικαιρότητα: Επιθέσεις σε διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες, με πιο αιματηρή τον βομβαρδισμό της αγοράς στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, όπου, σύμφωνα με το Aλ Τζαζίρα σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι. Την ίδια η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Αλ-Ζειτούν, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας.

Αναφορές υπάρχουν και για ισραηλινή επίθεση σε μοτοσικλέτα ανάμεσα στη Μπάφλια στον νότιο Λίβανο, ενώ ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης εκτοξεύτηκε από τη μεθοριακή περιοχή Ναχαρίγια. Πολλαπλές σειρήνες προειδοποίησης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήχησαν λίγο μετά τις 19:00 στη μεθοριακή πόλη Kiryat Shmona και στις γύρω κοινότητες.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Γιοάβ Γκάλαντ σε επιθεώρηση και αξιολόγηση της κατάστασης στη Βόρεια Διοίκηση είχε αναφέρει ότι «το κέντρο βάρους μετακινείται σταδιακά από το νότο προς το βορρά».

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρ Σίρσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του προελαύνουν σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων στην περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσία. Ρώσοι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν στο Κουρσκ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ελπίζουν τώρα σε μια ανταλλαγή. Η Ρωσία συγκρότησε τρεις νέες στρατιωτικές ομάδες στις περιοχές Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ.

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις επιθέσεις που επιχείρησαν οι Ουκρανοί σε τέσσερις κοινότητες στην περιφέρεια του Κουρσκ και, παράλληλα, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Νιου Γιορκ στην ανατολική Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε επιμελητειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας. Η κατάληψη δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Ουκρανία. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού παραδέχτηκε ότι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κοντά στην πόλη αυτή αλλά ο ουκρανικός στρατός «ανθίσταται σθεναρά».

Και ο καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, προβλέπονται για αύριο στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί αυτή την ώρα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα