back to top
12.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

12.7 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Τριπλασιασμός των θανάτων λόγω ζέστης έως το τέλος του αιώνα – «Καμπανάκι» για την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Οι θάνατοι από τη ζέστη στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health.

Το κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από ό,τι η ζέστη στην Ευρώπη, και κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θανάτων θα ανταποκρίνεται αργά στην αύξηση της θερμοκρασίας και μπορεί να αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ευαισθησίας σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια καυσώνων.

«Αναμένονται πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν μόνο ελαφρώς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκαρσία-Λεόν από το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι θάνατοι από τη ζέστη θα μπορούσαν να φτάσουν τους 129.000 θανάτους ετησίως εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 3°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000. Ωστόσο, ο ετήσιος αριθμός θανάτων από το κρύο και τη ζέστη στην Ευρώπη μπορεί να αυξηθεί από 407.000 σήμερα σε 450.000 το 2100, ακόμα και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες πετύχουν τον στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα αυτή έρχεται μετά από μια σειρά καυσώνων που έχουν προκαλέσει χάος σε όλη την ήπειρο. Τα αποτελέσματά της αμφισβητούν τα επιχειρήματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής ότι η παγκόσμια θέρμανση είναι καλή για την κοινωνία, επειδή λιγότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από το κρύο.

Ακόμη και στην Ευρώπη, την πιο δροσερή κατοικημένη ήπειρο, οι ζωές που θα χαθούν λόγω της ισχυρότερης ζέστης θα υπερβούν αυτές που θα σωθούν από το ηπιότερο κρύο, διαπίστωσε η μελέτη. Χώρες σε όλη την Ασία, την Αφρική, την Ωκεανία και την Αμερική βιώνουν ακόμη πιο θανατηφόρες θερμοκρασίες.

«Αυτή η έρευνα αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση του αριθμού των ζωών που θέτουμε σε κίνδυνο αν δεν δράσουμε αρκετά γρήγορα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Madeleine Thomson, επικεφαλής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής στο ερευνητικό ίδρυμα υγείας Wellcome.

Ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από τη ζέστη στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», πρόσθεσε, αναφερόμενη σε έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και επιδείνωση της ψυχικής υγείας. «Και μετά υπάρχουν οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία θερμικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχία καλλιεργειών, καταστροφικές πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις ζωές μας.»

Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα από 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζέστη και κρύο σε όλη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε μέρη της Γαλλίας.

Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3°C – ένα επίπεδο κλιματικής κατάρρευσης ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που αναμένεται να προκαλέσουν οι τρέχουσες πολιτικές – οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

Ο Gary Konstantinoudis, επιδημιολόγος από το MRC Centre for Environment and Health, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν υψηλής ποιότητας και παρείχε πολύτιμες γνώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η πρόβλεψη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία είναι περίπλοκη και θα περιέχει πάντα αβεβαιότητα.

Η ανάλυση βασίστηκε σε μια προηγούμενη μελέτη που υποθέτει ότι η επίδραση της θερμοκρασίας στα ποσοστά θνησιμότητας ήταν σταθερή μεταξύ 2000 και 2019, είπε, αλλά άλλες μελέτες έχουν αναφέρει μείωση λόγω παραγόντων όπως η βελτιωμένη υγειονομική περίθαλψη και οι αλλαγές στις υποδομές.

Η μελέτη επίσης εξήγαγε δεδομένα θνησιμότητας από ζέστη από τις πόλεις σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερη θερμική καταπόνηση.

Η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal, η οποία έχει μελετήσει τη θνησιμότητα από τη ζέστη στην Ευρώπη, είπε ότι είναι «όλο και πιο απαραίτητο» να προσαρμοστούμε στην αυξανόμενη ζέστη.

Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.

«Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, είναι θεμελιώδες να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος αντιμετωπίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Gallo.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, δομικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γηράσκοντες πληθυσμούς. Είπαν ότι τέτοιες περιοχές είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις ζημιές που προκαλεί το κλίμα και πλήττονται επίσης περισσότερο από την αύξηση των θανάτων από τη ζέστη.

Πηγή: theguardian.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα