Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα, το οποίο φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, αντί της μισής μονάδας που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, με στόχο να υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Τα προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οικονομικό επιτελείο και υπουργείο Εργασίας είναι τρία:
– Η διασφάλιση των κονδυλίων προς τον ΕΦΚΑ, καθώς -όπως εκτιμάται- κάθε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισούται με κόστος περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον κρατικό κορβανά.
– Η στάση της Κομισιόν, δεδομένου ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας και το τελικό σχέδιο χρειάζεται την σχετική έγκριση από τις Βρυξέλες για να προωθηθεί προς εφαρμογή, καθώς για τους δανειστές μας το ασφαλιστικό παραμένει “ο μεγάλος ασθενής της εθνικής οικονομίας.”
– Αν η νέα μείωση θα επιμεριστεί -όπως οι προηγούμενες – σε εργαζόμενους και εργοδότες ή θα αφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου, αν όχι αποκλειστικά, τις περίπου 500.000 επιχειρήσεις, ως αντιστάθμισμα για τις μισθολογικές αυξήσεις που έχουν χορηγηθεί.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εισφορές (εργοδότη και εργαζόμενου) ανέρχονται σε 36,16% επί του μισθού.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η υποχώρηση κατά μισή μονάδα θα σήμαινε ότι θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στο 35,66%, ενώ αν τελικά μειωθούν κατά μία μονάδα, θα περιοριστούν στο 35,16%.
Εξάλλου, η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας με στόχο την ενίσχυση των μέσων μισθολογικών κλιμακίων και ενδεχομένως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ασφαλιστική ελάφρυνση ως κίνητρο προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Δημήτρης Κωστάκος