Παροχές αναντίστοιχες των αναγκών και πάγια αιτήματα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν, εντοπίζουν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι των συνταξιούχων στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.
Οι αντιδράσεις, αφορούν μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά κυρίως πρωτοβουλίες και ζητήματα στα οποία δεν αναφέρθηκε.
Ειδικότερα:
– Για τους συνταξιούχους:
1) Αύξηση των συντάξεων: Θα είναι της τάξεως 2,2 – 2,5% και θα δοθούν τον Ιανουάριο του 2025. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ετήσια αύξηση συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους.
Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός προσεγγίσει το 3% τότε η αύξηση δεν θα καλύψει τις εισοδηματικές απώλειες.
Αν πάλι κινηθεί γύρω στο 2%, τότε η πίεση που υφίστανται οι συνταξιούχοι θα περιοριστεί οριακά.
2) Προσωπική Διαφορά: Το μέτρο διατηρείται παρά τις αντιδράσεις των συνταξιούχων, με συνέπεια τουλάχιστον 670.000 να μην λάβουν την αύξηση.
3) Εξ αυτών, ορισμένοι με μεικτό μηνιαίο εισόδημα ή άθροισμα συντάξεων κάτω των 1.600 ευρώ, θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς από 100 έως 200 ευρώ, το οποίο επίσης κρίνεται ανεπαρκές.
4) Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση των 243 εκατομμυρίων ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, θα καλύψει τους χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρσι.
5) Περικοπές σε επικουρικές και σε δώρα: Σε εκκρεμότητα παραμένει η δικαστική διαμάχη για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 370.000 οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει αγωγές κατά του Δημοσίου.
Ακόμη κι αν οι συνταξιούχοι, δικαιωθούν, δεν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για την κάλυψη και των υπολοίπων με πολιτική απόφαση.
6) Επανυπολογισμός συντάξεων: Παραμένει σε εκκρεμότητα και αφορά σε 150.000 συντάξεις κύριες και επικουρικές με τα αυξημένα ποσοστά Βρούτση για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Παράλληλα, παραμένει και η εκκρεμότητα της καταβολής των ποσών που αναλογούν, σε όσους έχουν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, άρα δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους.
7) Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία όχι μόνο δεν καταργείται, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, αλλά επιβαρύνει τουλάχιστον 500.000 συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ.Μάλιστα, η αναμόρφωση της εισφοράς, την οποία έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη επιβαρύνοντας περεταίρω ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.
8) Συντάξεις χηρείας: “Παγωμένη” και η διευθέτηση του ακανθώδους ζητήματος της περικοπής των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους του ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι είτε λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος είτε συνεχίζουν να εργάζονται.
Η περικοπή που έχει ήδη επιβληθεί στους συνταξιούχους χηρείας του Δημοσίου, όχι μόνο δεν καταργείται όπως ζητούν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, αλλά θα επιβληθεί στους δικαιούχους του Ιδιωτικού τομέα αναδρομικά από το 2020.
– Για τους εργαζόμενους:
9) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Παρά το γεγονός ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων σε συνδυασμό με την την αντιμετώπιση της ακρίβειας και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει την σχετική Κοινοτική Οδηγία έως το τέλος του έτους, δεν αναφέρονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό
Αναφορά έγινε από τον πρωθυπουργό, μόνο για στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, που προαναγγέλθηκε ότι θα αυξηθεί εκ νέου, την ερχόμενη Άνοιξη. Όμως, ο κατώτατος μισθός αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους. Με δεδομένο ότι πλέον, υπερβαίνουν τα 2,8 εκατ. όσοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, είναι σαφές πως υπάρχει ξεκάθαρο ερωτηματικό για το πώς θα αυξηθούν οι μισθοί για 2,2 εκατ. εργαζόμενους, χωρίς στήριξη των ΣΣΕ.
10) Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα: Μέτρο που σημαίνει ότι δημοσιονομικά θα υπάρξει επιβάρυνση κατά τουλάχιστον 540 εκατ. ευρώ, ενώ -σύμφωνα με συνδικαλιστές -πρόκειται, όπως απεδείχθη και κατά τις προηγούμενες μειώσεις, για ενίσχυση των επιχειρήσεων χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους τόσο ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις όσο και ως προς τις προσλήψεις
10) Επίδομα ανεργίας: Η αναμόρφωση του συστήματος καταβολής του επιδόματος δεν αλλάζει το γεγονός ότι καταβάλλεται σε έναν στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Επίσης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, που αποτελούν όμως, περισσότερους από το 50% του συνόλου και μείωσης του για ανέργους με μικρότερη προϋπηρεσία ή ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Δημήτρης Κωστάκος