Το μεταναστευτικό ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Γερμανία, καθώς η αντιπολίτευση αποχώρησε νωρίτερα απόψε από τις συνομιλίες που είχε με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης.
Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό για απροθυμία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ακέφαλη».
Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «αποτυχία» σε ό,τι αφορά την εξεύρεση ενός κοινού δρόμου. Αναφερόμενος δε στην κυβέρνηση είπε ότι είναι «εσωτερικά διχασμένη» και την κατηγόρησε ότι «συνθηκολογεί ενώπιον της πρόκλησης της παράτυπης μετανάστευσης».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των ομοσπονδιακών βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU)έριξε όλη την ευθύνη στους Πράσινους, κατηγορώντας τους ότι μπλοκάρουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Ντόμπριντ χαρακτήρισε «απειλή για την τάξη και την κοινωνική συνοχή στην Γερμανία» την κυβερνητική αδυναμία για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, όπως η «συνολική απόρριψη στα σύνορα».
Η προερχόμενη από τους Πράσινους υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι είχαν όλη τη διάθεση να υιοθετήσουν τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες του CDU και Βαυαροί Χριστινοκοινωνιστές του CSU) αποχώρησαν πριν ανοίξουν όλα τα θέματα. Ανοιχτός σε επανέναρξη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση δήλωσε πάντως ο, προερχόμενος από τους Φιλελεύθερους (FDP), υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο αρμόδιος του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Τόρστεν Φράι, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν θα οδηγούσε σε «επιπλέον απορρίψεις μεταναστών στα σύνορα, αλλά σε διαδικασίες εντός της Γερμανίας». Το περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει μάλιστα ότι το CDU ζητούσε ακόμη και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η γερμανική κυβέρνηση να μπορέσει να παρακάμψει τις συνήθεις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει, ωστόσο, κάποια νομική βάση, για μια τέτοια διαδικασία.
Νωρίτερα την αντίδρασή του στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για ελέγχους στα σύνορα είχε επικρίνει ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη». Κατήγγειλε μάλιστα ότι αυτό συνιστά «ακύρωση σε μεγάλη κλίμακα» της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών στον Χώρο Σένγκεν και προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συνομιλίες με ηγέτες άλλων χωρών που θίγονται από το μέτρο.
Η Πολωνία, η οποία δέχθηκε το τελευταίο διάστημα μεταναστευτική πίεση από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία επιδιώκει την ενίσχυση της επιτήρηση και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αντί των εσωτερικών ελέγχων στα σύνορα των κρατών μελών.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βερολίνου, υπό την πίεση και της ανόδου της ακροδεξιάς στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και τη Σαξονία, αποφάσισε τη Δευτέρα να επιβάλλει ελέγχους στα σύνορά της, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, από τις 16 Δεκεμβρίου και για έξι μήνες θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Σημειώνεται ότι έλεγχοι στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελβετία διεξάγονται ήδη από το 2023, ενώ στα σύνορα με την Αυστρία εφαρμόζονται από το 2015.
Ευάγγελος Σαρακινός