back to top
20.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

20.7 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Λάθος να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν

Διαβάστε επίσης

H Ευρώπη πρέπει γρήγορα να πάρει τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση του, ήταν το σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα που έστειλε στις Βρυξέλλες από τη Βιέννη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλλαγή πλεύσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό και οι πληροφορίες ότι από τη προσεχή Δευτέρα και για έξη μήνες επίκειται κλείσιμο χερσαίων συνόρων και επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής,  έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως την ελληνική κυβέρνηση και αυτό καταγράφηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στην Αυστρία .

«Αυτό που δεν είναι σωστό, είναι να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν, που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», διεμήνυσε από την Αυστρία, όπου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γερμανική πλευρά υπολογίζει ότι αυτή την στιγμή στο έδαφος της βρίσκονται 8 χιλ. μετανάστες οι οποίοι έχουν φτάσει παράνομα χωρίς να υπάγονται σε καθεστώς ασύλου και άλλοι 80 χιλ. οι οποίοι έχουν άσυλο, όμως θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις χώρες πρώτης υποδοχής, αφού έχουν περάσει οι 90 ημέρες που δικαιούνται να κινηθούν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. Νούμερα, τα οποία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, καθώς οι γερμανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα πρόσωπα αυτά.

«Αυτό που δεν είναι σωστό, είναι να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν, που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», διεμήνυσε από την Αυστρία, όπου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ στη Βιέννη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης”.

Επίσης απευθυνόμενος στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της χώρας μας να εξέλθει από τα μνημόνια και την κρίση και σημείωσε δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες.

Ενωμένη η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι όλοι οι ευρωπαίοι είναι ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα, και είπε ότι “γι’ αυτό και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων αποτελεί προτεραιότητα, όχι μόνο για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά και για τα κράτη τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της Ευρώπης, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να γίνονται αποδέκτες κάποιων ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, που μπήκαν παράνομα σε πρώτη φάση στην ευρωπαϊκή ήπειρο”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της χώρας μας να σταματήσει τα κύματα παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο το 2020, και είπε ότι τότε ήταν ένα πρώτο μήνυμα το οποίο έστειλε η Ελλάδα, ως προάγγελο της αλλαγής της ευρωπαϊκής στάσης που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια, η οποία πια έθεσε την εξωτερική φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απόλυτη προτεραιότητα μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. “Κάτι το οποίο πια έχει γίνει κοινός τόπος, αποτυπώνεται και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενσωματώνεται όμως και σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που έχει η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι η χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση, και παρέπεμψε στην εικόνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου σήμερα και κάλεσε να την συγκρίνουν με αυτή που υπήρχε πριν από πέντε χρόνια.

“Με οργανωμένες δομές υποδοχής, με πολύ λιγότερες ροές οι οποίες περνούν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας. Με μια αποτελεσματική φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, με το Λιμενικό μας πάντα να σώζει ανθρώπους κατατρεγμένους οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε ανάγκη” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία και τόνισε ότι θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά -όπως είπε- είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Αλλά ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα το κατασκευάσει είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, “αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια”.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη μιας πολιτικής αποτελεσματικών επιστροφών των μεταναστών όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες, για παράδειγμα με την Αίγυπτο. Τόνισε τέλος για το θέμα αυτό ότι ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών, με τις οποίες είναι εφικτό ένα πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, να έρχονται μετανάστες με ασφάλεια και νόμιμα στην Ευρώπη να εργάζονται και να μπορούν να επιστρέφουν στις πατρίδες τους με απόλυτη ασφάλεια.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όπου Ελλάδα και Αυστρία υποστηρίζουνε την ευρωπαϊκή ένταξη, την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά ο κ.Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ηγεσίες αυτών των χωρών, και ξεκαθάρισε ότι “κάθε φάντασμα του εθνικισμού το οποίο ξυπνάει στα Δυτικά Βαλκάνια, τελικά καταλήγει να απειλεί την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα. Και το μήνυμά μας προς τα κράτη που ζητούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νομίζω είναι κοινό: σε μία Ένωση όπως η ευρωπαϊκή μας οικογένεια, δεν νοούνται εκπτώσεις από το κράτος δικαίου και δεν νοούνται ούτε εκπτώσεις από την τήρηση των δεδομένων συμφωνιών”.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα