Με μια αντίξοη πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι χιλιάδες συνάνθρωποί μας, ηλικιωμένοι, με κινητικά προβλήματα ή περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, που κατοικούν σε νησιά της άγονης γραμμής, σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας και στον τόπο διαμονής τους δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές υγείας και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιεί από το 2010 αποστολές Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρέχοντας δωρεάν ιατρική φροντίδα σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.
«Είμαστε μια ομάδα 80 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών από μεγάλα νοσοκομεία και κάνουμε τρείς αποστολές κάθε μήνα. Από το Καστελλόριζο μέχρι τον Έβρο. Αυτές τις ημέρες ξεκινάμε από το Μαντούδι για να πάμε στη Σαμοθράκη, μετά στα Τρόπαια της ορεινής Γορτυνίας και θα ακολουθήσουν η Κίμωλος, η Σύμη, η Σίκινος και η Σχοινούσα» λέει στον Αθήνα 984, ο ορθοπεδικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανειστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» Παναγιώτης Κουλουβάρης περιγράφοντας το ταξίδι των γιατρών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ώστε να φέρουν κοντά στους ακρίτες τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα.
Το έργο τους γίνεται πιο σημαντικό αν σκεφθεί κανείς ότι διαθέτουν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους από τις εφημερίες και την καθημερινή υπηρεσία στα νοσοκομεία.
«Ανταμοιβή μας, η βοήθεια στον συνάνθρωπο. Έχουμε εντοπίσει έγκαιρα πολλές μορφές πρώιμου καρκίνου και χαιρόμαστε να βλέπουμε τους ασθενείς μας να μακροημερεύουν. Διαθέτουμε υπερσύγχρονο εξοπλισμό (τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο, οδοντιατρείο, συγκρότημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας και φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας) που ανανεώνεται συνεχώς χάρη στη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» αναφέρει στον Γιώργο Αποστολίδη.
Και προσθέτει ότι με τη συμβολή του Ιδρύματος, κατασκευάζονται στο «Αττικόν» ξενώνες για τους γιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση κλινών, ενώ χτίζεται και κτίριο όπου θα εδρεύουν οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες.
«Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα υπάρχει δυνατότητα πλήρους κάλυψης των ασθενών με ενεργοποίηση της τηλεϊατρικής, χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, ενώ θα είμαστε συνδεδεμένοι με παραδοσιακά νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να εκπαιδεύονται νέοι γιατροί, κάτι που αποτελεί κρίσιμη ευκαιρία για την επιστημονική τους εξέλιξη».