back to top
21.5 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

21.5 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Π. Bαρελίδης: Δεν αναμένεται αύξηση στην τιμολόγηση του νερού

Διαβάστε επίσης

Δεν αναμένεται αύξηση στην τιμολόγηση του νερού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), δρ. Πέτρο Βαρελίδη, που μίλησε στον Αθήνα 984. Σημείωσε ωστόσο, ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι, πλην της  ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΘΑΘ, που σημειωτέον καλύπτουν πάνω από το 60% των αναγκών των πολιτών. 

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας για επερχόμενες διαφοροποιήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ – στο όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – ως μέτρου αντιμετώπισης της λειψυδρίας και την προσπάθεια του Πρωθυπουργού να φανεί καθησυχαστικός, χωρίς να αποκλείσει ότι βρίσκεται υπό συζήτηση αύξηση της τιμής του νερού στα ύψος του πληθωρισμού, την ώρα που ο τιμάριθμος ξαναπαίρνει την ανιούσα φτάνοντας στο 3%, ο Γ.Γ Φυσικού Περιβάλλοντος έδωσε διευκρινίσεις σε συνέντευξή του στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

*Για τα τιμολόγια ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Σήμερα υπάρχουν στη χώρα 294 πάροχοι υπηρεσιών ύδατος, 283 από τους οποίους τιμολογούν τον πολίτη και 500 διαφορετικά τιμολόγια, αναλόγως των περιοχών που υδροδοτούν. Τα μόνα τιμολόγια που ελέγχει και εγκρίνει η ελληνική πολιτεία είναι της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Υπάρχει ένα υβριδικό μοντέλο σε αυτές οι εταιρείες, που αν και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο με ιδιώτες μετόχους, δεν απευθύνονται στον τυπικό επενδυτή που θέλει να κερδοσκοπήσει, αλλά σε θεσμικούς επενδυτές, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Επιπλέον, λόγω της εισαγωγής τους στο ΧΑ, έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση.

Έχουμε, λοιπόν, από το 2000 μια ευρωπαϊκή οδηγία (2060) που λέει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ανάκτηση κόστους και οι δυο εταιρείες, που ελέγχει το κράτος, την έχουν κάνει, οπότε δεν αναμένουμε αύξηση τιμολογίων, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλες οι υπόλοιπες εταιρείες, κι οι δημοτικές εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, μπορούν να τροποποιήσουν κατά βούληση τις τιμές τους».

*Για να καταλάβουμε τι ακριβώς υπολογίζουν ως κόστος οι εταιρίες..

«Από τους 283 παρόχους ύδατος μόνον οι 98 δήλωσαν ανάκτηση του κόστους σε ένα εύρος που κυμαίνεται από 1% – 322%, γεγονός το οποίο δείχνει πως εδώ προκύπτει ένα μεθοδολογικό πρόβλημα, πέρα από το τυχόν ζήτημα ανάκτησης ή υπερανάκτησης του κόστους, ώστε να τεκμηριωθεί η μία ή η άλλη τιμή που έχει οριστεί».

*Πάντα υπήρχαν περιοχές στη χώρα που διαχρονικά και με διακυμάνσεις είχαν πρόβλημα λειψυδρίας το καλοκαίρι

«Η λειψυδρία μειώνεται με τα χρόνια, αλλά οι απαιτήσεις αυξάνοντα Γι αυτό πρέπει να δοθούν διατηρήσιμες κι όχι πυροσβεστικές λύσεις. Να γίνουν οι απαιτούμενες επενδύσεις για να εξαλειφθούν τα προβλήματα σε μέρη όπου εμφανίζουν συστηματικά πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο βέβαια να γίνει αυτό, με την πληθώρα των τοπικών εταιριών παροχής ύδρευσης».

*Με την ΚΥΑ, βάζουμε κανόνες για το πώς θα υπολογίζεται το κόστος, ώστε να καταλάβουμε τί ανάκτηση κόστους έχουμε και να δούμε σε ποια τιμή πρέπει να διαμορφωθεί το τιμολόγιο.

«Ο πάροχος βάζει τις τιμές. Εμείς θα φτιάξουμε ένα εργαλείο για να υπολογίζουμε σωστά. Σήμερα, όμως, μπορούν να αυξήσουν ανεξέλεγκτα τα τιμολόγιά τους όλοι οι πάροχοι, εκτός από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΘΑΘ, που δεν θα αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, τα οποία καλύπτουν πάνω από το 60% των αναγκών των πολιτών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα