Η παγκόσμια επίπτωση του καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει σε πάνω από 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου το 2050 ως αποτέλεσμα τόσο της γήρανσης και της αύξησης του πληθυσμού όσο και των αλλαγών στην έκθεση των ανθρώπων σε παράγοντες κινδύνου. Η προσπάθεια αναχαίτισης αυτής της αύξησης είναι θέμα προστασίας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της πρόσβασης των ασθενών σε φροντίδα υψηλής ποιότητας.
Η ιατρική ακριβείας και η μοριακή πρόληψη αποτελούν δύο σύγχρονες και πολλά υποσχόμενες προσεγγίσεις στον τομέα της ογκολογίας, οι οποίες οδηγούν σε μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου.
Η έννοια της ιατρικής ακριβείας επικεντρώνεται στην εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών, ενώ η μοριακή πρόληψη δίνει έμφαση στην ανίχνευση και αποτροπή του καρκίνου μέσω της αναγνώρισης γενετικών, μοριακών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η παχυσαρκία που είναι βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό μοχλό ανάπτυξης καρκίνου. Φυσικά, δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι καρκίνοι, αλλά χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες που αναδύονται αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να διαγνωστούν νωρίτερα στο μέλλον, σημειώνουν οι επιστήμονες.