back to top
16.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

16.3 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Τρένο

Διαβάστε επίσης

Πρόστιμο

Όργανο

Σουρωτήρι

Αγωγή slapp

Παλιότερα το τρένο θεωρούνταν το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, και ίσως αυτό να ισχύει σε άλλες χώρες, πάντως όχι εδώ, οπωσδήποτε όχι μετά τα Τέμπη. Πρόσφατα αποφεύχθηκε μια μετωπική σύγκρουση συρμών του Προαστιακού στο ύψος των Αγίων Αναργύρων, ένα περιστατικό που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση, αν και για τον αρμόδιο δημόσιο λειτουργό, το περιστατικό ήταν «σοβαρό μόνο στη θεωρία, στην πράξη δεν υπήρξε κίνδυνος για κανέναν». Α, εντάξει τότε, πες το και κοψοχολιαστήκαμε.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά, ένας σπασμένος κορμός δέντρου που εισέβαλε, δίκην πολιορκητικού κριού, στην καμπίνα του μηχανοδηγού της αμαξοστοιχίας 1531, στο δρομολόγιο Χαλκίδα – Αθήνα, μεταξύ των σταθμών Σφενδάλης και Αφιδνών, κατέδειξε πανηγυρικά τη σοβαρότητα του ανοικονόμητου υπουργικού λόγου.

Το τρένο, με έψιλον, και όχι με άλφα γιώτα, δηλαδή ο σιδηρόδρομος, η σιδηροδρομική αμαξοστοιχία, παράγεται, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, από το ιταλικό «treno», από το γαλλικό «train», του ρήματος «trainer», δηλαδή «τραβώ από πίσω, έλκω», αλλά και «αναβάλλω». Αυτή τη σημασία έχει και το ρήμα «τρενάρω», δηλαδή «καθυστερώ, παρατείνω κάτι». Στην αργκό, η έκφραση «πάει τρένο» δηλώνει πως όλα πάνε καλά, ομαλά, όμως το «πάω κάποιον τρένο» σημαίνει, ε,χμ, πως τού κάνω κάτι, που δεν μπορώ να πω από μικροφώνου, θα με βάλουν μέσα.

Αρκεί να σας πω πως παλιότερα, όταν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο και δεν είχαν ξεπουληθεί μπιρ παρά σε κάποια αρπακτικά του λευκού κολάρου, τα τρένα «πήγαιναν τρένο», που λένε. Όμως, τα τελευταία χρόνια, μας πάνε τρένο, ό,τι και να λέει ο ευφραδής Υπουργός Μεταφορών – και Παρομοιώσεων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα