back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ολοκληρωτικός πόλεμος απειλεί τη Μ. Ανατολή – Τα περιθώρια παρέμβασης της Δύσης

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ προειδοποίησε  ότι η κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολά απειλεί να βυθίσει όλη τη Μέση Ανατολή σε «ολοκληρωτικό πόλεμο».

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, που επρόκειτο να συμμετάσχει σε συνεδρίαση των ομολόγων του της G7 στο περιθώριο των εργασιών της «εβδομάδας υψηλού επιπέδου» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που τυπικά ξεκινά σήμερα.

«Αν αυτή δεν είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση, δεν ξέρω πώς θα την περιγράφατε», επέμεινε, αναφερόμενος ιδίως στον βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον Λίβανο.

Οι ισραηλινοί σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον εκατοντάδων θέσεων της Χεζμπολά χθες στοίχισαν τη ζωή σε 492 ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 35 παιδιών, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που έζησε την πιο πολύνεκρη ημέρα αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες στα σύνορα, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο κ. Μπορέλ κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της λεγόμενης μπλε γραμμής, που χωρίζει το βόρειο Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολά.

Η μπλε γραμμή των Ηνωμένων Εθνών χωρίζει από το 2000 τις περιοχές όπου βρίσκονται οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις από αυτές όπου βρίσκονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ακριβώς και στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει υποστεί αδιανόητες ζημιές κι αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άμαχοι στον Λίβανο «πληρώνουν τίμημα αφόρητο, απαράδεκτο».

«Είναι η στιγμή να κάνουμε κάτι. Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει» ο πόλεμος, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι διπλωματικές προσπάθειες μέχρι τώρα για να τερματιστεί η σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αποτύχει.

Ιδέες για αποκλιμάκωση στο Λίβανο θα παρουσιάσουν οι ΗΠΑ 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «στέρεες ιδέες» για να αποκλιμακωθεί η ένταση του Ισραήλ και του Λιβάνου, ενώ τάσσεται κατά ισραηλινής χερσαίας εισβολής για να εξουδετερωθεί το προσκείμενο στο Ιράν λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, δήλωσε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους.

«Έχουμε στέρεες ιδέες τις οποίες θα συζητήσουμε αυτή την εβδομάδα με συμμάχους και εταίρους μας», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκφράστηκε με όρο να μην κατονομαστεί, καθώς ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων της Χεζμπολά στη λιβανική επικράτεια χθες Δευτέρα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 492 ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, που έζησε την πιο αιματηρή ημέρα αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες στην μεθόριο πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως οι «ιδέες» για τις οποίες έκανε λόγο βασίζονται σε συνομιλίες αμερικανών με ισραηλινούς αξιωματούχους για το ζήτημα.

Η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι η ισραηλινή κλιμάκωση θα έχει το κατ’ αυτή επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την αποκλιμάκωση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημείωσε ακόμη πως είναι σημαντικό όλοι να πάρουν στα σοβαρά τις ισραηλινές προετοιμασίες.

Η Γαλλία ζήτησε κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο

Το Παρίσι ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις της Χεζμπολά με το Ισραήλ κλιμακώνονται ραγδαία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Η Γαλλία καλεί τα μέρη κι όσους τα υποστηρίζουν σε αποκλιμάκωση και να αποφύγουν περιφερειακή ανάφλεξη που θα ήταν καταστροφική για όλους, ξεκινώντας από τους άμαχους πληθυσμούς. Για αυτό ζήτησα να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον ΟΗΕ.

Είναι σε θέση ο ΟΗΕ να αλλάξει;

Καθώς οι διπλωμάτες από σχεδόν 200 κράτη μέλη βρίσκονται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  ένα βασανιστικό ερώτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι αν ο ΟΗΕ είναι σε θέση να διαδραματίσει τον ρόλο του, εάν είναι δυνατή η αντιστροφή της κακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ως το κύριο όργανο ασφάλειας στον κόσμο . 

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ αντιμετωπίζουν τρεις δυσεπίλυτες συγκρούσεις, στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν. Ενώ παραμένει ένας από τους σημαντικότερους ανθρωπιστικούς οργανισμούς στη Γη, επιβλέποντας τις προσπάθειες ανακούφισης των προσφύγων, των θυμάτων φυσικών καταστροφών και άλλων ατόμων που έχουν απόλυτη ανάγκη, το κύριο όργανο ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται να είναι ανίκανο να παρέμβει σε ορισμένες από τις πιο οδυνηρές συγκρούσεις στον κόσμο.

Οι υποστηρικτές λένε ότι ο ΟΗΕ παραμένει ένα βασικό φόρουμ για την επίλυση συγκρούσεων που έχει αποτρέψει ακόμη χειρότερα αποτελέσματα. Και η ηγεσία του έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για ριζική αλλαγή, αφιερώνοντας ένα σημαντικό στοιχείο του Συμφώνου του Μέλλοντος -μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, που υιοθετήθηκε μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα- στις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ελέγχει τις βασικές αποφάσεις στον ΟΗΕ σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν τη διατύπωση της συμφωνίας, η οποία δεν είναι δεσμευτική, ως την «πιο προοδευτική και συγκεκριμένη δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη δεκαετία του 1960, με σχέδια για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας του Συμβουλίου, μεταξύ άλλων με την αποκατάσταση της ιστορικής υποεκπροσώπησης της Αφρικής ως προτεραιότητα».

Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να μεσολαβήσουν σε συγκρούσεις στις οποίες τα εμπλεκόμενα μέρη δεν επιδιώκουν τη διαμεσολάβηση, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία ή το Ισραήλ και η Χαμάς. Η περίπτωση της Ρωσίας, ενός μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εμπλέκεται άμεσα σε μια σύγκρουση, πρόσθεσε, έδειξε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε πρόβλημα «όχι μόνο αποτελεσματικότητας, αλλά και νομιμότητας».

«Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα του κόσμου … Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και πιθανώς πολλοί θα τα παρατούσαν, αλλά μπορώ να σας πω ότι εμείς δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε ο Γκουτέρες στους FT την περασμένη εβδομάδα. «Δεν έχουμε δύναμη, δεν έχουμε χρήματα, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά έχουμε φωνή και έχουμε κάποια ικανότητα σύγκλησης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτά αντανακλώνται στις πρόσφατες προσπάθειες για την τεχνητή νοημοσύνη που εξετάζονται στο Σύμφωνο του Μέλλοντος.

Πίσω από κλειστές πόρτες, διπλωμάτες που συνομίλησαν με τον Guardian υποβάθμισαν τις προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις στον ΟΗΕ σχετικά με αυτές τις συγκρούσεις, υποδηλώνοντας ότι οι βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μαζί με τη σταδιακά αυξανόμενη ανεξάρτητη επιρροή της Κίνας, σήμαινε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν ουσιαστικά παράλυτο να αποφασίσει για μια σειρά από βασικά ζητήματα.

Ο πρεσβευτής της Σλοβενίας στον ΟΗΕ, Samuel Žbogar, εκ περιτροπής πρόεδρος του οργάνου, καταδίκασε το «δηλητηριώδες κλίμα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατηγορώντας τόσο τη Μόσχα όσο και την Ουάσιγκτον, οι οποίες ασκούν αμφότερες δικαίωμα βέτο.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για τις προσπάθειες ασφάλειας έχει φέρει το ίδρυμα σε μια από τις πιο ευάλωτες στιγμές του στην πρόσφατη μνήμη.

Ο Richard Gowan, διευθυντής του ΟΗΕ στο International Crisis Group, περιέγραψε τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του ΟΗΕ ως «φαύλο κύκλο», λέγοντας ότι η δυνατότητα μεταρρύθμισης της ομάδας εξαρτάται από τα κράτη των οποίων η δική τους επιρροή θα απειληθεί από τη μεταρρύθμιση αυτή, καθώς και από τα σημαντικά εσωτερικά εμπόδια για την επικύρωση των συμφωνιών, εάν αυτές γίνουν.

 

«Είναι τόσο εντυπωσιακό το γεγονός ότι το μόνο πράγμα που ακούω από πολλούς διπλωμάτες εδώ είναι ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε πραγματικά τις πρωτεύουσες να ακούσουν τι κάνει ο ΟΗΕ», είπε. «Και το ακούω αυτό από όλα τα μέλη, διότι νομίζω ότι πολλές κυβερνήσεις έχουν απλώς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θεσμός χάνει τη σημασία του.

«Και φυσικά, αν το κάνουν αυτό αρκετές κυβερνήσεις, τότε αυτό γίνεται πραγματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα