back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Ιανουάριος-Ιούλιος 2024: Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ έφεραν πληθωρισμός και POS

Διαβάστε επίσης

Με καθαρές εισπράξεις εσόδων, λόγω επιπλέον απόδοσης του ΦΠΑ, που φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ γέμισαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο τα ταμεία του κράτους κι αυτό εξ αιτίας δύο κυρίως παραγόντων.

Από τη μια ο πληθωρισμός και η ακρίβεια που ανέβασε τις τιμές στα ύψη για τρόφιμα αλλά και παροχές υπηρεσιών και από την άλλη τα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που έθεσε σε εφαρμογή για την πάταξη της φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών όπως η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS μέσω των οποίων εκδίδονται πλέον αποδείξεις οι οποίες και διαβιβάζονται στο MyData.

Αποτέλεσμα των παραπάνω (και της αυξημένης χρήσης του πλαστικού χρήματος) επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώσουν το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2024 αύξηση 11,3% στον αποδιδόμενο ΦΠΑ γεγονός πού αύξησε παράλληλα κατά 10,2% τις καθαρές εισπράξεις του κράτους από ΦΠΑ (μέσω εφοριών και Τελωνείων), αποτιμώντας τες επιπλέον κατά 1,2 δισ.ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ανάλογα αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ αναμένει και τους ερχόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών, ενώ για του χρόνου υπολογίζει λόγω των αυξημένων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών και σε επιπλέον φόρους εισοδήματος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα φετινά εισοδήματα.Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιπλέον όφελος από τον ΦΠΑ για φέτος και του χρόνου από 1,8 έως και 2 δισ.ευρώ.

Έτσι το κέρδος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε μαζί με την Ιταλία) εκτιμάται ότι χάρις και στα νέα ηλεκτρονικά εργαλεία που θα προστεθούν σύντομα όπως το ψηφιακό πελατολόγιο και η ηλεκτρονική τιμολόγηση των δελτίων αποστολής προιόντων (καύσιμα,οικοδομικά υλικά κλπ) μπορεί να περιορίσει έως και 10% την παραοικονομία στην Ελλάδα που αντιστοιχεί στο 20%-30% επί του ετήσιου εθνικού πλούτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός χάνει κάθε κάθε χρόνο δισ. ευρώ έσοδα καθώς εκτιμάται πως 1 στα 2-3 ευρώ που κινούνται στην αγορά είναι “μαύρο” χρήμα και διαφεύγει από τα ραντάρ της εφορίας.,καθώς επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υποδηλώνουν τον πραγματικό τους τζίρο. Τα στοιχεία για το φετινό επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2024 μιλούν από μόνα τους.

Από που προήλθαν τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ το επτάμηνο

-Oι επιχειρήσεις δήλωσαν ότι εισέπραξαν και πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ 10,564 δισ. ευρώ. Πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα η βεβαίωση ΦΠΑ δεν ξεπερνούσε τα 9,498 δισ. ευρώ (αύξηση 11,3% και σε απόλυτα μεγέθη επιπλέον 1,06 δισ.ευρώ ΦΠΑ).

– Εκτός από τις δηλώσεις και εισπράξεις ΦΠΑ που γίνονται μέσω των εφοριών , σημαντική αύξηση κατά 6,4% καταγράφει και ο ΦΠΑ μέσω των Τελωνείων. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση εισπράξεων ύψους 266 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, καθώς ανήλθαν σε 4,453 δισ. φέτος, έναντι 4,187 δισ. στο επτάμηνο του 2023.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα