back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουλάχιστον 51 νεκροί από τα νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο – Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Διαβάστε επίσης

Σε συνολικά 280 στόχους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ, υποστηρίζει ότι επιτέθηκε από το πρωί ο ισραηλινός στρατός. Διευκρινίζει επίσης ότι εξήντα από αυτούς ανήκουν στη διεύθυνση πληροφοριών της σιιτικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από τις σημερινές επιδρομές ανήλθαν στους 51, όπως μετέδωσε το Αλ Αραμπί τιβί.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την τελευταία ώρα με αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές του νοτίου Λιβάνου.

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα εναντίον του Τελ Αβίβ.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση του Ισραήλ  στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, βόρεια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Η σιιτική πόλη Μααϊσράχ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων  είναι χριστιανοί βρίσκεται στα βουνά βόρεια της Βηρυτού, την πιο βόρεια  περιοχή που έχουν πλήξει οι ισραηλινές δυνάμεις  από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά πέρυσι.  Βρίσκεται  60 μίλια μακρύτερα από τη χαραγμένη από τον ΟΗΕ μπλε γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο ενώ τα βουνά βόρεια της Βηρυτού θεωρούνται  καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, όπως συνέβη στον πόλεμο του 2006.

Οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. «Ένα σπίτι και ένα καφέ» καταστράφηκαν, είπε μία κάτοικος του χωριού σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι «δύο ρουκέτες έπεσαν στη Μααϊσράχ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά)», επισήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι πλήττονται στόχοι της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 βλημάτων με προέλευση τον Λίβανο.

Η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ακολουθεί την επισήμανση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας ότι για «πρώτη φορά» το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολά εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του Τελ Αβίβ, ο οποίος αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Είναι η πρώτη φορά που πύραυλος της Χεζμπολά έφτασε στην περιοχή του Τελ Αβίβ. Αναχαιτίστηκε» από τον ισραηλινό στρατό, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ.

Οι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε έναν πύραυλο εδάφους- εδάφους, ο οποίος εντοπίστηκε να εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενος από τον Λίβανο, επεσήμανε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Το βράδυ της Τρίτης, μια αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στο  Τζιγιέχ  περίπου 10 μίλια νότια της Βηρυτού, ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα και τις γύρω βουνοπλαγιές. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι στόχος του πλήγματος ήταν ένας ανώτερος ηγέτης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, αν και η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.

Από το Σαββατοκύριακο, η εντατικοποιημένη αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ στον Λίβανο έχει επαναπροσδιορίσει ποιες περιοχές του Λιβάνου είναι «ασφαλείς» από τις μάχες, καθώς τα πλήγματα έπληξαν επανειλημμένα τη Βηρυτό και τις περιοχές αμέσως νότια – μια προηγούμενη κόκκινη γραμμή κατά το περασμένο έτος.

Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος το ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκαλείται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολά, καθώς στον Λίβανο σφοδροί βομβαρδισμοί των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους προχθές Δευτέρα, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η σλοβένικη προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού.

Στη συνεδρίαση, που συγκλήθηκε κατόπιν επίσημου αιτήματος της Γαλλίας, θα είναι παρών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε η προεδρία.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα