back to top
29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

29.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Σεφερτζής : Γιατί κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στο debate – Πως αξιολογούνται οι υποψήφιοι ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Βασικός κερδισμένος από την αναμέτρηση των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, βγήκε το ίδιο το κόμμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Αθήνα 984,  ο πολιτικός επιστήμονας  και αναλυτής  Γιώργος Σεφερτζής, καλεσμένος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης ημέρας» με τον Δημήτρη Τζιβελέκη. 

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, αποτίμησε την εικόνα που παρουσίασαν οι έξι διεκδικητές της ηγεσίας του ιστορικού κόμματος, ανέδειξε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, όπως αποτυπώθηκαν στην δημόσια τηλεόραση, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του υποδείγματος διαλόγου που καταγράφηκε ως υπόμνηση έκφρασης για τους μελλοντικούς μετέχοντες στα debate. Με επίδικο την μεγάλη επιστροφή της πολιτικής στο προσκήνιο, στο μέτρο που της αξίζει.

ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ

«Κομβικής σημασίας η πρόσφατη τηλεμαχία για το ΠΑΣΟΚ.Aναβάθμισε την εικόνα του κόμματος προσδίδοντας ένα επιπλέον ενδιαφέρον στην έκβαση του ανταγωνισμού για την ηγεσία του.

Στα θετικά του debate πιστώνεται το γεγονός ότι τόσο η διαδικασία, όσο και οι πρωταγωνιστές της αποτελούν πλέον ένα είδος αναφοράς ως προς τον τρόπο που μπορούν και πρέπει να διεξάγονται οι δημόσιες συζητήσεις από τηλεοράσεως. Και μόνο αυτό αρκεί να προσδώσει πρόσθετο ενδιαφέρον και ενδεχομένως να προκαλέσει αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα λειτουργήσει ως μήνυμα ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ και εμπέδωσής του στο χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Επίσης, δεν αποκλείεται να ισχύσει και η αντίθετη ανάγνωση με τα αντίστοιχα συμπεράσματα»..

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Όσο πιο ελεύθερη είναι μια συζήτηση τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των σχέσεων κοινωνίας και πολιτικής .. Όταν αποστειρώνονται οι διαδικασίες δημόσιου διαλόγου συντείνουν στην απαξίωση της πολιτικής. Γεγονός που συνιστά μέγιστο πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα, αυτή την εποχή».

ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

«Καθένας από τους 6 υποψηφίους προσπάθησε να αναδείξει τα σημεία, στα οποία πλεονεκτεί. Το ..γκρίζο σημείο όμως συνδέεται με το γεγονός ότι αν και η συνολική εικόνα ήταν υψηλής ποιότητας, ουδένας απευθύνθηκε ουσιαστικά στον κόσμο.
Μέλημα όλων ήταν να μιλήσουν στοχευμένα στον δικό τους κόσμο και κατά συνέπεια τους αποστέρησε τη δυνατότητα να αγγίξουν ένα ευρύτερο κοινό, πολύ περισσότερο τους νέους, σε μια συζήτηση με χαρακτήρα…εσωτερικής αλληλογραφίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστώθηκε χωρίς αμφιβολία την επιτυχία να κρατήσει όρθιο το ΠΑΣΟΚ και με καλές προϋποθέσεις για το μέλλον, στα δύσκολα προηγούμενα χρόνια όταν το κόμμα κινδύνευε με πολιτικό αφανισμό. Ωστόσο, φαίνεται να μην μπορεί να πλειοδοτήσει σε προσδοκίες για τη συνέχιση της ηγεσίας του και εξάντλησε τα όρια της ανόδου που μπορούσε να πετύχει. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διευκολύνεται από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος όμως δεν παύει να αξιολογεί με απόλυτα μεγέθη. Και να περιμένει όχι μόνο ότι θα ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πως θα διεκδικήσει την πρωτιά στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Ο Χάρης Δούκας, έχει το εξαιρετικά θετικό προηγούμενο της προηγούμενης εκλογής του ως επικεφαλής του πρώτου Δήμου της χώρας. Κέρδισε τη μάχη της Αθήνας σε έναν δήμο που θεωρούνταν απόρθητος για το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αντιπροσωπεύει ένα νέου τύπου ηγετικό πρότυπο κερδίζοντας πόντους απέναντι στους ανταγωνιστές του σε επίπεδο προσδοκιών. Από την άλλη, προβληματίζει η νέα υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αφορά κυρίως το αθηναϊκό κοινό και λιγότερο την περιφέρεια…Να σημειωθεί πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κακομαθημένους φίλους και οπαδούς επειδή είχε καταγεγραμμένη στο dna την άσκηση της εξουσίας και γιατί  οι ηγεσίες του συνήθως ανταποκρίνονταν σε υψηλές απαιτήσεις.

Η Άννα Διαμαντοπούλου φέρει το συν του βιογραφικού της. Στηρίζει την στρατηγική της όμως στην πρωθυπουργοποιησιμότητας της εικόνας της. Βασίζεται δηλαδή σε ένα κριτήριο που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποβεί υπέρ της. Στη διάρκεια της τηλεμαχίας δεν μοιάζει πάντως να μπόρεσε να στηρίξει επαρκώς αυτό το πλεονέκτημα.

Ο Παύλος Γερουλάνος αποτελεί διακριτή φυσιογνωμία που κάνει τη διαφορά, αλλά δεν δίνει την εντύπωση ενός πολιτικού ικανού να εμπνεύσει την εκλογική βάση, καθώς παρουσιάζει επίπεδη εικόνα. Τα δυνατά του σημεία είναι το ύφος και η φυσική του ευγένεια.

Ο Μιχάλης Κατρίνης βγήκε με τη σημαία του κλασσικού συνεχιστή των παραδόσεων του λεγόμενου πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, που δεν ευτύχησε μετά το 1996. Εκφράστηκε πάντως με σαφήνεια και έστειλε ευκρινώς το μήνυμα στο κοινό στο οποίο απευθυνόταν.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου ασφαλώς προκάλεσε αίσθηση με την παρουσία της. Απλώς κινήθηκε οριακά.. Η επιθετικότητά της απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη ενδεχομένως να ξένισε όσους ψηφοφόρους δεν θέλουν πλέον αυτού του είδους την αντιπαράθεση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα