back to top
28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 – Τι θα περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί την επόμενη 4ετία

Διαβάστε επίσης

Συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το 4ετές μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας μας για τα ερχόμενα 4 έτη από το 2025 έως και το 2028 το οποίο θα υποβάλλει η χώρα μας για  έγκριση στην Κομισιόν.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο  πρόγραμμα  θα περιλαμβάνονται  αναλυτικά και τα μέτρα  για το 2025 που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τα οποία ωστόσο θα αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του Κρατικού Προυπολογισμού του επόμενου έτους που θα κατατεθεί  στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο προοίμιο του νέου Μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2025-2028 θα  περιγράφονται και θα  αξιολογούνται τα δημοσιονομικά αποτελέσματα  του 2022 και 2023 αλλά και οι φετινές δημοσιονομικές προβλέψεις.

Στη συνέχεια στο  κύριο μέρος του προγραμματικού σχεδίου θα αποτυπώνονται με λεπτομέρειες και εξειδικεύονται οι επιμέρους στόχοι της Κυβέρνησης για τα ερχόμενα 4 χρόνια όσον αφορά τα βασικά μεγέθη  της οικονομίας, όπως η μείωση του δημόσιου χρέους, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η ανεργία, η εξέλιξη του πληθωρισμού, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το εμπορικό ισοζύγιο, οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους  κλπ.

Τα παραπάνω θα πρέπει να υπηρετούν τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και τις τις προυποθέσεις που συνομολογήθηκαν με τους δανειστές μας  για τη ρύθμιση του χρέους με το τρίτο Μνημόνιο το 2018.

Ειδικότερα στο δημοσιονομικό πρόγραμμα  2025-2028 θα καταγράφονται στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, άνω του 2,4% του ΑΕΠ για όλη την τετραετία,με απώτερο στόχο  να μειώνεται το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση κατά 7,5%-8% του ΑΕΠ, έτσι ώστε στα τέλη του 2028 να κλείσει στο 130% του ΑΕΠ.

Ωστόσο υπάρχει ήδη ένα απρόοπτο καθώς για πέρυσι η Eurostat συμπεριέλαβε στο συνολικό ονομαστικό δημόσιο χρέος των 156 δις ευρώ αλλά 12 δισ ευρώ  από τα 24 δισ. ευρώ που αναλογούν στους τόκους του δεύτερου Μνημονίου των 90 δισ. ευρώ  η πληρωμή των οποίων ωστόσο  “πάγωσε” μετά από συμφωνία με τους δανειστές και ορίστηκε να αποπληρωθούν μετά το 2032.

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών του Προυπολογισμού  “το σενάριπροβλέπει αύξηση τους από το 2025  κατά  3,2%  -3,6% (δηλαδή επιπλέον κρατικές δαπάνες  περίπου 3,5 δισ.ευρώ) από το ποσοστό του 3% που ορίζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν.

Όσον αφορά τον ρυθμό της ανάπτυξης τόσο φέτος όσο και το 2025, αυτός θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το  2% του ΑΕΠ, όπως έχουν προσδιορίσει με τις εκτιμήσεις τους οι θεσμικοί εταίροι της χώρας, με το πιθανότερο σενάριο να είναι στο 2,2% για φέτος και 2,4% για του χρόνου.
Τέλος ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί τα ερχόμενα 4 χρόνια,όπως και στην Ευρωζώνη,δηλαδή πέριξ του 2% ,ενώ τα φορολογικά έσοδα ,λόγω του πληθωρισμού αλλά και των ηλεκτρονικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η εφορία θα αυξάνονται κατά 2 δισ.ευρώ ετησίως.

 

Θάνος Πασχάλης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα