Για τις δραματικές εξελίξεις και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και για ζητήματα που άπτονται της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας, με επίκεντρο την εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για μια Δημοκρατική και Δίκαιη Διεθνή Τάξη στον ΟΗΕ και πρώην Υπουργός.
«Μεγάλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»
«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει κλιμάκωση η οποία δημιουργεί μεγάλους γεωπολιτικούς κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή. Οι εκκλήσεις για εκεχειρία δεν εισακούονται. Αυτή τη στιγμή, είμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο σπιράλ καταστροφής που φαίνεται ότι αποτελεί προσωπική πολιτική του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου σε συνέχεια και της εμπρηστικής ομιλίας του στον ΟΗΕ όπου κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι είναι ο οίκος του σκότους. Η προσωπική στρατηγική ενός τόσο έμπειρου πολιτικού, δημιουργούν ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες σε ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα. Το Ισραήλ θα έχει στρατιωτικές επιτυχίες καθώς διαθέτει έναν πανίσχυρο στρατό αλλά και την υποστήριξη των ΗΠΑ και σχεδόν ολόκληρου του ΝΑΤΟ. Όμως , μακροπρόθεσμα, αυτό θα καταλήξει σε μια σχεδόν απόλυτη απομόνωσή του στη διεθνή κοινότητα. Οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να αγνοούν για πολύ καιρό ακόμα το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή υπέρ των Παλαιστινίων. Επίσης, δεν υπάρχει Ευρώπη προκειμένου να σταθεί ως τρίτος πόλος και να μιλήσει με ενιαία φωνή, πέρα ίσως από κάποιες μεμονωμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία που έσωσαν την τιμή της, αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης και μίλησαν για την ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους στη λύση των δύο κρατών. Δυστυχώς όμως, η Ευρώπη δείχνει να μην μπορεί να απογαλακτιστεί από το ρόλο του ”εξαρτήματος” της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Δεν έχουμε δική μας εξωτερική ευρωπαϊκή πολιτική».
«Να εξηγηθεί γιατί δεν είναι μειοδοσία να πάμε στη Χάγη»
«Η Τουρκία δεν αλλάζει στρατηγική. Είχαμε την προκλητική δήλωση του Ερντογάν για την ανάγκη να αναγνωριστεί διεθνώς το ψευδοκράτος στην Κύπρο. Υπάρχει μια προσπάθεια ήρεμων νερών στο Αιγαίο αλλά με έλλειψη σαφών κόκκινων γραμμών και μια απροθυμία να φτάσει η υπόθεση της οριοθέτησης στη Χάγη. Φαίνεται, ωστόσο, να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ των δύο ώστε να δούμε αν μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα σε μια προσπάθεια να οδηγηθούμε στη Χάγη. Όμως, καταγράφεται ως αρνητικό γεγονός το ότι το μαθαίνουμε για αυτό από τον Ερντογάν αλλά και μέσω διαρροών από τον Τύπο. Πρέπει να εκλείψει η συνήθης τακτική της κυβέρνησης να μην ενημερώνει ούτε τα πολιτικά κόμματα ούτε τον ελληνικό λαό. Χρειάζεται εθνική γραμμή και δεν μπορεί αυτό να γίνει με όρους μυστικής διπλωματίας. Πρέπει να εξηγηθεί γιατί δεν είναι μειοδοσία να πάμε στη Χάγη».
«Υπάρχει κρίση νομιμοποίησης»
«Δεν μπορώ να φανταστώ χειρότερη στιγμή και για το δικό μας πολιτικό σύστημα. Υπάρχει κρίση νομιμοποίησης που πλήττει οριζόντια όλα τα κόμματα. Κανείς δεν ξεπερνάει το 26%».
«Θλίβομαι με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ»
«Δυστυχώς, θλίβομαι για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αυτή τη συζήτηση γιατί σε ένα τοξικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μόνο καλό δεν θα κάνω. Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος ήταν ένα σύμπτωμα της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι η αιτία».