Την ανησυχία του σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, ερευνητής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.
«Για πρώτη φορά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε έναν γενικευμένο πόλεμο», τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, εκτιμώντας ότι «αυτή τη στιγμή πατάμε την κόκκινη γραμμή» ενώ έκανε λόγο για ένα παιχνίδι ισχύος από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πώς θα αποφασίσουν να προχωρήσουν το Ισραήλ και το Ιράν. Το πρώτο που ζυγίζουν αμφότεροι είναι ποιος θα οδηγήσει ποιον στο να επιτεθεί στον άλλον, ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα γιατί αντίστοιχα θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή», τόνισε.
«Οι δυτικοί σύμμαχοι και πρωτίστως οι ΗΠΑ που μπορούν να έχουν κάποια επίδραση, κυρίως στο Ισραήλ, προσπαθούν εναγωνίως να βάλουν ένα … στοπ στις πολεμικές επιχειρήσεις, όμως, δεν το έχουν καταφέρει. Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά. Το Ιράν δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, επομένως, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά περισσότερο από κάθε άλλη φορά», πρόσθεσε.
«Η στήριξη των ΗΠΑ »
«Αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε εκείνο θα τύχει της μέγιστης δυνατής υποστήριξης από τις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί στοιχείο μεγίστης αποτροπής προς το Ιράν το οποίο, από την πλευρά του, δείχνει ότι αν εμπλακεί σε ένα πόλεμο με το Ισραήλ, δεν θα πολεμήσει μόνο του. Θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει την εμπλοκή όλων των οργανώσεων στη χώρα ώστε να μπορέσει να σπάσει την καλοκουρδισμένη πολεμική μηχανή του Ισραήλ».
«Αρτιότερες οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ»
«Το Ισραήλ διαθέτει τις αρτιότερες Ένοπλες Δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και υπερέχει σημαντικά έναντι του Ιράν στον αέρα καθώς είναι εξοπλισμένο με καλύτερα πολεμικά αεροσκάφη. Στον αντίποδα, το Ιράν χρησιμοποιεί υβριδικές μεθόδους καθώς και ένα δίκτυο άλλων τρόπων, προσλαμβάνοντας -για παράδειγμα- ανθρώπους προκειμένου να δημιουργούν σαμποτάζ σε άλλες χώρες».