Ορισμένοι κανόνες της FIFA που διέπουν τις μεταγραφές μεταξύ συλλόγων είναι «σε αντίθεση» με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «πιθανόν να εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία» των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, αποφάσισε σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.
Κατόπιν αιτήματος της βελγικής Δικαιοσύνης, το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση του πρώην Γάλλου διεθνούς Λασανά Ντιαρά, ο οποίος είχε αμφισβητήσει, πριν από δέκα χρόνια, τους όρους της αποχώρησής του από την Λοκομοτίβ Μόσχας.
Λόγω της δραστικής μείωσης των αποδοχών του, ο Ντιαρά ήθελε να λύσει το συμβόλαιό του με τον σύλλογο της Μόσχας, που έκρινε την λύση άδικη και του είχε ζητήσει 20 εκατομμύρια ευρώ -αργότερα η απαίτηση μειώθηκε στα 10,5 εκατομμύρια- για την ζημία που υπέστη.
Στην συνέχεια, η Σαρλερουά, που ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Γάλλου διεθνή, τελικά αποσύρθηκε, δεδομένου ότι δεν ήθελε να επιβαρυνθεί με ενδεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις, σύμφωνα με όσα αποφάσισε η FIFA.
Αυτοί οι κανονισμοί, όπως αποφάσισε το ΔΕΕ, «είναι πιθανό να εμποδίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που θα ήθελαν να αναπτύξουν την δραστηριότητά τους πηγαίνοντας να εργασθούν σε έναν νέο σύλλογο, που εδρεύει στην επικράτεια άλλου κράτους μέλους της Ένωσης».
Το δικαστήριο θεωρεί στην πραγματικότητα ότι «θέτουν σε αυτούς τους παίκτες και στους συλλόγους που επιθυμούν να τους αποκτήσουν, σημαντικούς νομικούς κινδύνους, απρόβλεπτους και δυνητικά πολύ υψηλούς οικονομικούς κινδύνους, καθώς και σημαντικούς αθλητικούς κινδύνους, που στο σύνολό τους, είναι πιθανό να εμποδίσουν τη διεθνή μεταγραφή των παικτών. Επιπλέον, αυτοί οι ίδιοι αμφισβητούμενοι κανόνες προορίζονται να περιορίσουν ή ακόμη και να αποτρέψουν τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, στον οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην Ενωση».
«Η δυνατότητα ανταγωνισμού με την απόκτηση ήδη εκπαιδευμένων παικτών διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα», προσθέτει το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου στην απόφασή του.
Ο Βέλγος δικηγόρος, Ζαν Λουί Ντιπόν, ο οποίος υπερασπίζεται τον 39χρονο Ντιαρά (σ.σ. έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση), χαιρέτισε αυτήν την «μεγάλη απόφαση για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό».
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ