Τις οδυνηρές επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα καταγράφει η νέα έκθεση της ActionAid, που δημοσιεύεται ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη του πολέμου.
Η έκθεση, με τίτλο «Φορείς της αλλαγής: Ο ρόλος των παλαιστινιακών γυναικείων οργανώσεων στην κρίση», απευθύνει έκκληση για αυξημένη χρηματοδότηση για τις οργανώσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες και την επείγουσα συμμετοχή τους στις διαδικασίες οικοδόμησης ειρήνης και ανασυγκρότησης. Έτσι τονίζεται η ανάγκη για μια προσέγγιση ευαίσθητη ως προς το φύλο, ώστε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες και τα κορίτσια τις διάφορες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά τους.
Βασιζόμενη σε μαρτυρίες γυναικών που ζουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, από τον αυξημένο κίνδυνο έμφυλης βίας έως το βαθύ ψυχολογικό τραύμα, και αποκαλύπτει την εξαιρετική ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν καθημερινά, καθώς προωθούν την ανάκαμψη της κοινότητας και υπερασπίζονται τη δίκαιη ειρήνη.
Ανάμεσα στα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι η αόρατη συναισθηματική και ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς οι Παλαιστίνιες έχουν πληγεί δυσανάλογα από τον πόλεμο στη Γάζα, βιώνοντας ακραία επίπεδα στρες, άγχους και τραύματος. Η συνεχής μετακίνηση έχει θέσει τις γυναίκες σε μια διαρκή κατάσταση αστάθειας.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η έμφυλη βία αλλά και τα φαινόμενα αναγκαστικών γάμων και εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες στους καταυλισμούς εκτοπισμένων αναφέρουν την απώλεια της ιδιωτικότητας και της ασφάλειάς τους, ενώ συχνά αντιμετωπίζουν παρενόχληση και κακοποίηση σε καταφύγια με υπεράριθμο πληθυσμό.
Ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε ασφαλείς χώρους και υποστήριξη για τις γυναίκες που βιώνουν σεξουαλική και έμφυλη βία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των επανειλημμένων αναγκαστικών μετακινήσεων, της έλλειψης χρηματοδότησης και προβλημάτων επικοινωνίας. Η πλήρης κατάρρευση του νομικού συστήματος της Γάζας δημιούργησε ένα νομικό κενό, αφήνοντας τις γυναίκες αβοήθητες στη διεκδίκηση δικαιοσύνης.
Η έκθεση αποκαλύπτει τη δεινή κατάσταση της μητρικής υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας στη Γάζα, καθώς οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επικίνδυνων τοκετών με ελάχιστη έως καθόλου ιατρική υποστήριξη.
Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, οι Παλαιστίνιες έχουν αναλάβει κρίσιμους ηγετικούς ρόλους μέσα στις κοινότητές τους, αναφέρει η έκθεση.
Για το μέλλον, η έκθεση καλεί τις Παλαιστίνιες να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τον πολιτικό διάλογο που σχετίζονται με το μέλλον της περιοχής και να αναγνωριστούν ως ουσιαστικοί φορείς αλλαγής για την ανάκαμψη της Γάζας. Η ActionAid ζητά επειγόντως αυξημένη χρηματοδότηση των οργανώσεων που ηγούνται γυναίκες, των οποίων η τεχνογνωσία και η ηγεσία είναι το κλειδί για τις προσπάθειες ανάκαμψης και οικοδόμησης της ειρήνης.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ