Την αλλαγή του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από το 2027 προβλέπει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που παραδόθηκε στην υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της Κοινοτικής Οδηγίας (2022/2041) για επαρκείς μισθούς.
Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων εργαζομένων και εργοδοτών για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στις αρχές Δεκεμβρίου.
Από το πόρισμα προκύπτει αλλαγή ως προς τη μεθοδολογία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, χωρίς να αποσαφηνίζεται η φόρμουλα ενίσχυσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα συνδικάτα, τα οποία προχωρούν σε Γενική Απεργία στις 20 Νοεμβρίου, διεκδικούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων στο προ μνημονίων καθεστώς, κάτι το οποίο δεν προκύπτει από το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, ούτε από τις κυβερνητικές προθέσεις.
Ειδικά για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, με την εκάστοτε κυβέρνηση να κηρύσσει ως υποχρεωτική την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Οι αλλαγές που επιφέρουν οι προτάσεις της επιτροπής αφορούν στην μεθοδολογία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού ως προς τα τεχνικά/οικονομικά στοιχεία και όχι στην διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθειται.
Στο πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή προτείνει τη χρήση μαθηματικού τύπου ως έναν πιο αντικειμενικό τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ακολουθώντας το παράδειγμα του γαλλικού συστήματος αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στο προτεινόμενο σύστημα ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασιας, ο μηχανισμός αυτός θα διατηρεί ακέραια την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και θα επιτρέπει στους αμειβόμενους με κατώτατο μισθό να επωφελούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών στην οικονομία. Η εφαρμογή του προτεινόμενου μαθηματικού τύπου μπορεί να εκκινήσει το 2027, μετά την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και την προετοιμασία από την ΕΛΣΤΑΤ των απαραίτητων δεικτών υπολογισμού.
Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός που θα διαμορφώνεται μέσω αυτού του συστήματος δεν επιτρέπεται να μειωθεί, διασφαλίζοντας έτσι το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων.
Επιπλέον, προτείνεται η κατάρτιση οδικού χάρτη («σχεδίου δράσης») για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
Όπως επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως: «Η ενσωμάτωση της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας για όλους τους πολίτες. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τη βάση του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου στη συνέχεια, το τελικό κείμενο να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγήτρια Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, και προς όλα τα μέλη της Επιτροπής για την πολύτιμη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό εγχείρημα».
Δημήτρης Κωστάκος