back to top
12 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

12 C
Athens
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024

Ε. Στυλιανίδης: Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης

Διαβάστε επίσης

Την άποψη ότι «η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9,84, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και πρώην Υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αφορμή την συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει τους επόμενους μήνες και την επερχόμενη διαδικασία.

«Τα υπερκομματικά χαρακτηριστικά καλύπτουν προσωπικότητες από όλους τους χώρους. Αυτός ήταν και ο γενεσιουργός λόγος που ο συντακτικός νομοθέτης του 1975 θέσπισε τις 180 ψήφους για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, για να προκαλέσει δηλαδή τα κόμματα να συνευρεθούν και να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Όταν αυτό έγινε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού, προχωρήσαμε στη λύση των 151 ψήφων», ανέφερε, συνομιλώντας με τον Γιώργο Μελιγγώνη και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μειώνει την προσπάθεια για ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Όμως, ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα είναι αυτό. Δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άλλωστε, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν καταψήφισε την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου».

Εν συνεχεία, κληθείς να σχολιάσει τις ηχηρές απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από τα 50α γενέθλια της ΝΔ, εκτίμησε ότι «στέλνει ένα σήμα ανησυχίας ή προβληματισμού που μπορεί να συνδέεται με εφαρμοζόμενες πολιτικές ή και νοοτροπίες».

«Σήμα ανησυχίας ή προβληματισμού οι απουσίες Καραμανλή-Σαμαρά»

«Δεν μπορώ να απαντήσω εξ ονόματος των δύο πρώην πρωθυπουργών. Πιστεύω ότι η απουσία τους από τα 50α γενέθλια του κόμματος στέλνει ένα σήμα ανησυχίας ή προβληματισμού που μπορεί να συνδέεται με εφαρμοζόμενες πολιτικές ή και νοοτροπίες. Όμως, αυτό θα ήταν πολύ εύκολο να αποσαφηνιστεί αν ο πρωθυπουργός μιλούσε τηλεφωνικά και με τους δύο ώστε να μπορέσει να καταλάβει τι πάει στραβά και πως πρέπει να διορθωθεί. Δεν έπρεπε να φτάσουμε στα γενέθλια για να μιλήσουν. Μπορούσαν να το κάνουν πολλές φορές πριν. Δεν είμαστε εχθροί, στην ίδια βάρκα είμαστε όλοι. Όταν κάνεις μια συλλογική προσπάθεια, η ανταλλαγή απόψεων πρέπει να είναι συνεχής ακόμα και αν διαφωνείς. Προσωπικά, απουσίαζα από την εκδήλωση γιατί ήμουν σε ένα αναπτυξιακό Συνέδριο στη Θράκη και έπρεπε να παρέμβω για θέματα της περιοχής μου».

«Υπό διαρκή μελέτη σειρά ερωτήσεων προς όλα τα υπουργεία»

«Σειρά ερωτήσεων που αφορούν όλα τα υπουργεία είναι υπό διαρκή μελέτη. Ο στόχος των παρεμβάσεων δεν είναι να υπονομευθεί το κυβερνητικό έργο ούτε να χτυπηθούν συνάδελφοι υπουργοί αλλά να λειτουργήσει καλύτερα η κυβέρνηση και να περιφρουρηθεί ο αξιακός, ιδεολογικός και πολιτικός χαρακτήρας της παράταξής μας. Δεν υπονομεύουν οι ερωτήσεις τη συνοχή της ΝΔ. Αυτοί που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο , δεν έχουν κανέναν συναισθηματικό, ιδεολογικό ή πολιτικό δεσμό με το χώρο, ακόμα και αν ευκαιριακά μπορεί να έχουν έρθει σε αυτόν».

«Ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητάει παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα από τους υπουργούς του»

«Συμμετείχα σε αρκετές κυβερνήσεις , με δύο πρωθυπουργούς. Θα σας θυμίσω μια μέθοδο της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή. Μας φώναζε και μας ρωτούσε ποια είναι τα επείγοντα προβλήματα του υπουργείου και ποιες οι προτάσεις αντιμετώπισής τους και εμείς από την πλευρά μας, αυτοδεσμευόμασταν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το οποίο κρινόμασταν. Είναι μια σωστή μέθοδος διαχείρισης, χωρίς παρεμβάσεις η οποία βασίζεται στην απόλυτη εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνει ο πρωθυπουργός απευθείας στους υπουργούς του, σεβόμενος την διοικητική ιεραρχία.

Η αυτοδέσμευση σε υποχρεώνει να τρέξεις με μεγαλύτερες ταχύτητες, ιδίως όταν γνωρίζεις ότι θα αξιολογηθείς. Το παράπονό μου είναι ότι στην Ελλάδα δεν σε αξιολογούν πάντοτε για την αποτελεσματικότητά σου, αλλά για την εικόνα σου. Ενδίδουν στην εικόνα έναντι της ουσίας. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές και σε εμένα και εκ των υστέρων μου ζήτησαν συγγνώμη. Ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητάει παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα από τους υπουργούς του».

«Υπάρχουν υπουργοί που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση»

«Πολλές φορές, για να δώσεις λύσεις, πρέπει να γίνεις αντιδημοφιλής . Πρέπει να υπάρχει πάντοτε μια ασπίδα κεντρικής προστασίας. Υπάρχουν και σήμερα υπουργοί που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση, αλλά δεν είναι ο ρόλος μου να αξιολογώ. Εμείς, προσπαθούμε με κοινοβουλευτικές και άλλες παρεμβάσεις να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να γίνει καλύτερη».

«Να αναδείξουμε θετικά πρότυπα στα παιδιά»

«Δεν πιστεύω στην αυστηροποίηση των ποινών σε γονείς ως μέτρο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων. Το φαινόμενο της μη ομαλής εξέλιξης της νεότερης γενιάς οφείλεται στο ότι χάθηκε η μάχη από γονείς και δασκάλους και κέρδισε το κινητό καθώς και το διαδίκτυο που πρεσβεύει πρότυπα που δεν συνάδουν με μια ανοιχτή κοινωνία. Κάπου είδαν τα παιδιά τη βία και την αναπαράγουν. Πρέπει να αναδείξουμε θετικά πρότυπα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα