Συμβαίνει τώρα

Γεωργία-εκλογές : Μερική ανακαταμέτρηση των ψήφων ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή

Ανακαταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει σήμερα στο 14% των εκλογικών τμημάτων στη Γεωργία, όπου η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση κατηγορεί το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα για νοθεία και ότι του «έκλεψε» τις βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Οι αρχές «θα κάνουν ανακαταμέτρηση των ψήφων σε πέντε εκλογικά τμήματα κάθε εκλογικής περιφέρειας», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Τίλμπισι να ξεκινήσει έρευνες για τις κατηγορίες για παρατυπίες στις εκλογές.

Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα της αντιπολίτευσης και της προέδρου της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί διαδήλωσαν χθες το βράδυ για να καταδικάσουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που κέρδισε το κόμμα που κυβερνά τη χώρα από το 2012.

Το Γεωργιανό Όνειρο κατηγορείται από τους αντιπολιτευόμενους ότι προσανατολίζει τη χώρα προς τη Μόσχα.

Η Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε «εξελιγμένες» μεθόδους παρατυπιών που ήταν παρόμοιες, σύμφωνα με την ίδια, με αυτές που ακολουθούνται στη Ρωσία.

«Είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσεις μια κυβέρνηση», «αλλά η μεθοδολογία, ήταν ρωσική», δήλωσε η αρχηγός του γεωργιανού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις «αβάσιμες κατηγορίες» και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας του στην εκλογική διαδικασία στη Γεωργία.

«Ελεύθερες και δημοκρατικές» ήταν οι εκλογές, δήλωσε ο Ορμπάν

Παρά το αίτημα της ΕΕ για διερεύνηση των κατηγοριών για παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές, ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του ευρωπαϊκού μπλοκ, επισκέπτεται τη Γεωργία, όπου έφτασε χθες, Δευτέρα, το βράδυ, για να εκφράσει την υποστήριξή του στη γεωργιανή κυβέρνηση έναντι των κατηγοριών για παρατυπίες στις εκλογές.

«Ελεύθερες και «δημοκρατικές» ήταν οι εκλογές τις οποίες κέρδισε το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα και αμφισβήτησε η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα από το Τμπιλίσι ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος συνεχάρη τον Γεωργιανό ομόλογό του Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Σας «συγχαίρω που ψηφίσατε υπέρ της ειρήνης» και που «δεν επιτρέψατε η χώρα σας να γίνει μια δεύτερη Ουκρανία», πρόσθεσε ο μόνος ηγέτης χώρας μέλους της ΕΕ που χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «αν είχαν κερδίσει οι φιλελεύθεροι», οι Βρυξέλλες «θα έλεγαν ότι ήταν δημοκρατικές» οι εκλογές.

Ε.Ε.: Να ερευνηθούν οι παρατυπίες

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απηύθυνε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.

Πληθώρα βίαιων περιστατικών αναφέρθηκε κατά την ημέρα των εκλογών στα κοινωνικά μέσα. Η ψηφοφορία στην χώρα του Καυκάσου «κηλιδώθηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Παραβίαση διεθνών κανόνων» καταγγέλλουν οι ΥΠΕΞ 13 χωρών της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν την «παραβίαση των διεθνών κανόνων» κατά τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, τις οποίες έκριναν «ασύμβατες με τα πρότυπα» που αναμένεται να τηρεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

«Οι διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν παραβιάσεις (των κανόνων) κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα της ψηφοφορίας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σουηδίας.

Παράλληλα, οι ΥΠΕΞ επέκριναν «την πρόωρη επίσκεψη στη Γεωργία» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος ταξίδεψε στην Τιφλίδα για να στηρίξει τη φιλορωσική κυβέρνηση. Πρόσθεσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των παρατηρητών και απαιτούν «αμερόληπτη έρευνα» για τις καταγγελίες που έχουν γίνει ενώ προειδοποίησαν ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι «ειρηνικές».

Από την Ουάσινγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις εκκλήσεις των παρατηρητών για τη διερεύνηση όλων των καταγγελιών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μϊλερ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν αλλάξει κατεύθυνση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ