Συμβαίνει τώρα

Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς απόψε στην ίδια εκδήλωση

Στην σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση, στις 7 το απόγευμα, του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με θέμα «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας», είναι στραμμένα τα βλέμματα και στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ.

Για πρώτη φορά μετά το Συνέδριο της ΝΔ, τον περασμένο Απρίλιο, στο Ζάππειο, θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, στην Φιλοθέη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι, αν και σε διαφορετικούς τόνους, έχουν καταστήσει σαφή τους τελευταίους μήνες την διαφοροποίησή τους από πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, με κοινή συνισταμένη τις προειδοποιήσεις όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Βασικό ερώτημα είναι εάν κατά την σημερινή εκδήλωση θα γίνει κάποιο βήμα που να σηματοδοτεί πρόθεση να «σπάσει ο πάγος» που υφίσταται στις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί ούτε στην πρόσκληση που τους είχε απευθύνει ο ίδιος να παρευρεθούν στην πρόσφατη εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, έξω από την ιστορική έδρα του κόμματος, στην Ρηγίλλης.

Το ενδιαφέρον κατά την σημερινή εκδήλωση στρέφεται στο κλίμα που θα επικρατήσει μεταξύ του νυν και των πρώην πρωθυπουργών, σε μία συγκυρία όπου η απόσταση του κ. Μητσοτάκη ειδικά από τον κ. Σαμαρά έχει μεγαλώσει, μετά και την πρόσφατη πολύ αιχμηρή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού από την Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά από τα τέλη του 2023 που ξεκίνησαν οι διαφοροποιήσεις του κ. Σαμαρά- με την δημόσια αντίθεσή του στην τότε επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα- το Μέγαρο Μαξίμου εγκατέλειψε πρόσφατα την πολιτική του μη σχολιασμού και απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας ότι και επί κυβέρνησης Σαμαρά και με ΥΠΕΞ τον κ. Βενιζέλο γίνονταν διερευνητικές επαφές με την γειτονική χώρα.

Ακολούθησε μάλιστα και το «καρφί» Μητσοτάκη από το βήμα της πρόσφατης προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στην Βουλή για τους «χαριεντισμούς» με τον Νίκο Παππά, που προκάλεσαν έντονη αντίδραση του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, συνεργάτες του οποίου υποστήριξαν ότι ο πραγματικός λόγος της “επίθεσης” δεν είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός χαιρέτισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση, αλλά βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται πλέον καθημερινά μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις, όπως η πρόσφατη νέα naftex της Τουρκίας.
Αν και από την κοινή παρουσία και τις ομιλίες τους, τον περασμένο Ιούλιο, στην εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου στο Πολεμικό Μουσείο και μετά, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εκπέμπουν κοινούς προβληματισμούς, σταθερή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιχειρεί να τους διαχωρίζει.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όταν είχε ερωτηθεί λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, είχε τονίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι “δεν πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο, ο καθένας έχει την δική του αυτόνομη πορεία».

Ως ένδειξη της πρόθεσης διαχωρισμού εξέλαβαν πολλοί και το γεγονός ότι στην ίδια συζήτηση στην Βουλή όπου έριξε το «καρφί» κατά Σαμαρά και τους χαριεντισμούς με τον Ν. Παππά, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβέρνηση Καραμανλή απέναντι στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί ευθυνών για την χρεοκοπία της χώρας, η οποία- σύμφωνα με το γαλάζιο αφήγημα- οφείλεται όχι στην προηγηθείσα διακυβέρνηση Καραμανλή, αλλά σε πολιτική «λεφτά υπάρχουν» από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής αναμένεται να κάνει νέα παρέμβαση την προσεχή Δευτέρα- λίγες ημέρες πριν και από την έλευση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν και την συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη- από την Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ