back to top
16 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

16 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024

Κ. Χατζημπίρος: Απαραίτητα τα έργα Ορεινής Υδρονομίας- Σε κίνδυνο η Αττική

Διαβάστε επίσης

Καμπανάκι κινδύνου, υπό τον φόβο αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης και στη χώρα μας, φαινομένων όπως οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια, κρούουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο Ομότιμος Καθηγητής Οικολογίας Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο ΕΜΠ, Κίμων Χατζημπίρος.

«Αν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, θα είχαμε τεράστιες συνέπειες, ίσως και χειρότερες από αυτές στην Ισπανία», τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη υλοποίησης οχυρωματικών έργων στους ορεινούς όγκους της Αττικής προκειμένου να υπάρξει ανακοπή της ορμής του νερού σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης.

«Σε γεωγραφικά ευαίσθητη θέση το Λεκανοπέδιο της Αττικής»

«Το Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκεται σε μια γεωγραφικά ευαίσθητη θέση. Περιβάλλεται από βουνά, την Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Υμηττό και το Αιγάλεω. Είναι μια γούβα στην οποία μαζεύεται εύκολα το νερό. Επομένως, αν σημειωνόταν μια τόσο μεγάλη βροχόπτωση στα βουνά, θα έπεφτε νερό πάνω στην πόλη αλλά θα κατέβαινε και από τα βουνά , ένας συνδυασμός ο οποίος θα ήταν καταστροφικός. Οι περιοχές που θα κινδύνευαν περισσότερο είναι αυτές που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο , κοντά στους πρόποδες των τεσσάρων βουνών αλλά και εκείνες που είναι κοντά στη λεκάνη απορροής του Κηφισού».

«Απαραίτητα τα έργα Ορεινής Υδρονομίας»

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πλήρως, σε ποσοστό 100% τέτοιους κινδύνους , όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Μπορούμε όμως να τους μετριάσουμε δημιουργώντας τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα Ορεινής Υδρονομίας δηλαδή, μικρά έργα με κλαδιά, με μικρά φράγματα , με φυτεύσεις, όλα εκείνα που γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν οι δασολόγοι στις πλαγιές των βουνών προκειμένου να καθυστερούν το νερό. Τέτοιου είδους έργα είχε αναφέρει στην προεκλογική του εκστρατεία και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Φυσικά, δεν γίνεται ο δήμος να τα αναλάβει μόνος του και δεν είναι και στην αρμοδιότητά του όλες οι περιοχές. Όμως, μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη δημιουργία τους ώστε να προστατεύσουν την Αθήνα ,όχι φέτος, αυτό το έχουμε χάσει, αλλά έστω από του χρόνου. Αν συμβεί φέτος ένα τόσο ακραίο φαινόμενο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

«Δεν αρκούν τα έργα καθαρισμού του Κηφισού»

«Τα έργα καθαρισμού του Κηφισού και γενικά των ρεμάτων και των φρεατίων
είναι χρήσιμα, βοηθούν να φύγει πιο γρήγορα το νερό που θα συγκεντρωθεί σε αυτά τα σημεία και να μειωθούν οι συνέπειες, αλλά δεν αρκούν. Η πιο αποτελεσματική στρατηγική είναι να καθυστερήσουμε το νερό προκειμένου να μη φτάσει γρήγορα στις επικίνδυνες περιοχές, να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται ψηλά στις πλαγιές του βουνού».

«Έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης τόσο ακραίων φαινομένων»

 

«Με την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, έχει αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης τόσο ακραίων φαινομένων. Η εκάστοτε κυβέρνηση, γνωρίζει τα προβλήματα αλλά διστάζει διότι δεν αποτελεί υψηλή πολιτική προτεραιότητα να ληφθούν τέτοιου είδους μέτρα γιατί έχουν πολιτικό κόστος, δυσαρεστούν κόσμο και ουσιαστικά είναι…αόρατα για τους πολίτες, επομένως, ο ψηφοφόρος δεν θα τα επιβραβεύσει εύκολα. Χρειάζεται οι πολιτικοί να σοβαρευτούν και να κάνουν αυτό που πρέπει».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα