back to top
10.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

10.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Έρευνα της ”People of Greece” για τις αμερικανικές εκλογές στον Αθήνα 9,84

Διαβάστε επίσης

Τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για τις Αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου αλλά και την άποψή τους σχετικά με τον αντίκτυπο του αποτελέσματος που θα προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατέγραψε την εβδομάδα που πέρασε η ερευνητική πλατφόρμα ”People of Greece” της εταιρείας Qed.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστή της πλατφόρμας, Γιάννη Κωνσταντινίδη ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη  Κουκλουμπέρη και βάσει όσων αποτυπώθηκαν, είναι καθολική η αποδοχή της Κάμαλα Χάρις σε όλο το εύρος της ιδεολογικής κλίμακας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, σε ότι αφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών.

Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους και σχετικά με τη διαγραφή ή μη των αιώνιων φοιτητών, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ του μέτρου αλλά και σχεδόν το ¼ των Ελλήνων να εκτιμούν ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη καθώς η κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος.

«Ξεκάθαρη η επιλογή των Ελλήνων πολιτών υπέρ της Κάμαλα Χάρις»

«Σε αντιδιαστολή με τους Αμερικανούς που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να μην έχουν ακόμη κατασταλάξει, οι Έλληνες πολίτες έχουν ξεκάθαρη επιλογή καθώς, όταν ερωτήθηκαν, 1 στους 2 απάντησαν ότι θα στήριζαν την Κάμαλα Χάρις και μόνο 1 στους 3 τον Ντόναλντ Τραμπ ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν αναποφάσιστοι. Τόσο εκείνοι που τοποθετούνται στα αριστερά όσο και εκείνοι που τοποθετούνται στο κέντρο αλλά και όσοι έχουν έναν πιο δεξιό προσανατολισμό, προτιμούν την Κάμαλα Χάρις. Τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα για όσους τοποθετούνται είτε στην αριστερά είτε στο κέντρο, άρα, παραμένουν ισχυρά και μεταξύ των δεξιόστροφων ψηφοφόρων. Ουσιαστικά, η Κάμαλα Χάρις κερδίζει με μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των Ελλήνων ενώ όσοι τοποθετούνται στα δεξιά του άξονα σχεδόν ίσο-κατανέμονται μεταξύ των δύο υποψηφίων».

 

«Έντονο το αρνητικό φορτίο του Τραμπ»

«Στο ελληνικό ακροατήριο έχει δημιουργηθεί έντονο αρνητικό φορτίο τόσο για την προσωπικότητα του Ντόναλντ Τραμπ όσο και για την ακρότητά του με αποτέλεσμα να συμπαρασύρει υπέρ της αντιπάλου του το σύνολο των Ελλήνων ψηφοφόρων. Η επιλογή της Χάρις δεν είναι απαραιτήτως θετική ψήφος προς το πρόσωπό της αλλά αρνητική στάση απέναντι στον Τραμπ. Η δυναμική του Τραμπ είναι σε ανθρώπους αποϊδεολογικοποιημένους και απορριπτικούς απέναντι στο πολιτικό σύστημα με τη συμβατική του μορφή αλλά και σε εκείνους που τοποθετούνται στην άκρα δεξιά».

«Αυξημένο το ενδιαφέρον για τις αμερικανικές εκλογές σε νεότερες ηλικίες»

«Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ κρίνεται ως πολύ σημαντικό από το 36% των Ελλήνων, κυρίως τους Millennials και τους Gen-X, δηλαδή από τους πλέον ενεργούς πολιτικά Έλληνες. Οι άνω των 60 ετών εμφανίζουν περιορισμένο ενδιαφέρον και ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται τη σύνδεση της πορείας που θα ακολουθήσει η Αμερική τα επόμενα χρόνια με την δική τους καθημερινότητα».

«Μειωμένες προσδοκίες για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών»

«Δύο στους τρεις Έλληνες εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν θα επιλυθούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Εκ των τεσσάρων Ελλήνων πρωθυπουργών που βρέθηκαν ως συνομιλητές του Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό ως αποτελεσματικότερος για τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης, με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του ότι ”η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά τις ακραίες φωνές και τους δήθεν πατριώτες”, ως αιχμή στον Αντώνη Σαμαρά, οι 2 στους 3 που ερωτήθηκαν, χωρίς να τους αναφέρουμε ποιος έκανε τη δήλωση, συμφώνησαν με αυτή. Όμως, όταν στο δεύτερο δείγμα της έρευνας δόθηκε το όνομα του κ. Μητσοτάκη, το ποσοστό μειώθηκε. Από αυτό το πείραμα φαίνεται ότι η σύνδεση του πομπού με τη δήλωση άλλαξε την κατανομή. Εν ολίγοις, οι ερωτώμενοι προσαρμόζουν το βαθμό συμφωνίας τους με μια δήλωση, ανάλογα με το πρόσωπο».

«Υπέρ της διαγραφής των αιώνιων φοιτητών η πλειοψηφία»

«Πάνω από τα 2/3 των Ελλήνων συμφωνούν με την απόφαση διαγραφής των «αιώνιων φοιτητών», ωστόσο η απόφαση φαίνεται πως διχάζει τη νεότερη γενιά. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις Έλληνες εκτιμούν ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το ¼ των Ελλήνων εκτιμούν ότι ένας ήδη ψηφισμένος από το κοινοβούλιο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς η κυβέρνηση θα αλλάξει κατεύθυνση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων έχει χαμηλή εμπιστοσύνη στη νομοθετική διαδικασία και αυτό είναι ιδιαιτέρως προβληματικό».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα